Franco Frattini: Odată cu încrederea reciprocă, nu va fi nevoie de prezența trupelor străine în Transnistria

Franco Frattini: Odată cu încrederea reciprocă, nu va fi nevoie de prezența trupelor străine în Transnistria

Reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE, Franco Frattini, a ajuns astăzi în Republica Moldova. Oficialul a ieșit cu o cuvântare alături de vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic. Frattini a vorbit mult despre compromisuri, respect reciproc, a promis să plece urechea la părerea experților în drepturile omului din regiune și și-a explicat declarația care a fost pe larg criticată pe PD.

Diplomatul italian a declarat, la Chișinău, că rezultatele concrete trebuie să vină „din compromisuri și înțelegeri din ambele părți”. „E necesar de construit o încredere reciprocă. Eu sunt în contact apropiat cu Washington, Moscova și Kiev, dar acești participanți nu vor putea niciodată înlocui deciziile luate aici. Încurajez partenerii, dar ajut actorii, care sunt în Moldova. Cred că Moldova poate fi unul dintre puținele, dacă nu chiar unicul exemplu de cum să rezolvi un conflict de durată în spiritul compromisului”, s-a arătat încrezut Frattini.

El a ținut să separe rolul pacificatorilor și rolul trupelor ruse din stânga Nistrului.

„Un lucru separat sunt pacificatorii și cu totul alt lucru este problema istorică a retragerii munițiilor și armamentului. În spiritul încrederii reciproce putem folosi argumentul politic: dacă ne respectăm reciproc, de ce să mai păstrăm munițiile pe un pământ care aparține R. Moldova? Subiectul final este cel conceptual. Trebuie să implementăm total ceea ce s-a decis la nivel internațional, cu susținerea tuturor partenerilor: suveranitatea completă și integritatea R. Moldova și nivele speciale de autonomie pentru regiunea transnistreană în componența R. Moldova. Acesta este principiul. Cum să o facem? Va depinde de actori, de cele două părți. Noi setăm principiul și susținem, dar voi sunteți responsabilii. Eu vă încurajez ca asta să se întâmple. Asta e rolul meu ca reprezentant special al Președinției în exercițiu a OSCE”, a spus Franco Frattini.

Oficialul a fost întrebat despre declarația sa pentru RT, când a spus retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei este una desprinsă de realitate. Atunci italianul a fost dur criticat, în special de liderul PD, Vlad Plahotniuc. De fapt, declarația sa a reieșit din întrebarea adresată incorect de jurnalista RT, care a pus „într-o oală” pacificatorii și trupele străine.

„Eu am citit și respect toate opiniile critice care mi-au fost adresate. Am clarificat într-un interviu punctul meu de vedere și-l repet și acum: rolul pacificatorilor este un lucru, iar alt lucru este prezența trupelor străine și a munițiilor. Odată ce vor fi stabilite sentimente de încredere reciprocă, nu va mai fi nevoie de păstrarea unul număr enorm de trupe. Sunt convins că vom avea o înțelegere și un compromis. Cred că guvernul de la Chișinău și liderii de la Tiraspol știu asta. Mă gândesc să vizitez și Moscova și Kievul ca să le repet asta și lor”, a conchis Frattini.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal