
„Doi ani și n-ați făcut nimic”. Concluzia parlamentarilor: Legea privind jocurile de noroc nu funcționează decât la compartimentul „interdicții”
Legea cu privire la organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc funcționează prost. La această concluzie au ajuns membrii Comisiei parlamentare Economie, buget și finanțe, care au organizat astăzi audieri privind implementarea actului normativ. „Doi ani de zile au trecut și n-ați facut nimic”, a concluzionat Ștefan Creangă, președintele Comisiei, care nu s-a lăsat deloc convins de expunerea reprezentanților Guvernului din cadrul audierilor.
・
„Legea 291 cu privire la organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc nu funcționează”, a declarat liberal-democratul Grigore Cobzac după audierea reprezentanților Executivului. Acesta a fost însă contrazis de democratul Marcel Răducanu. „Ea funcționează, dar nu cum ne dorim noi”, a intervenit deputatul.
„În partea de interdicții, legea funcționează”, a afirmat Ștefan Creangă.
Actualmente, se elaborează un concept despre cum trebuie modificată legea.
Potrivit Vioricăi Pricop, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, Centrul pentru Implementarea Reformelor urmează să vină cu propuneri pentru modificarea Legii, astfel încât atribuțiile organelor de stat în domeniul jocurilor de noroc să fie clarificate.
„Peste o lună vă vom chema încă o dată să veniți cu informații despre ce și cum se face. Va trebui să aveți răspunsuri. Propun ca în raportul comisiei să avem două constatări. Prima - partea ce ține de interdicțiile propriu-zise în domeniu - se realizează. A doua - partea ce ține de reglementare - parțial se implementează”, a spus președintele Comisiei parlamentare, Ștefan Creangă.
„O să facem un demers primului-ministru, să aveți o discuție productivă și să ne raportați peste o lună că 99,9% este realizat”, a adăugat Creangă.
Legea cu privire la organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc a fost votată în decembrie 2016 și a intrat în vigoare la 1 iunie 2017. Documentul a eliminat activitatea cazinourilor private, statuând că organizarea şi desfășurarea activităţii în domeniul jocurilor de noroc pe teritoriul Republicii Moldova, cu excepția întreținerii cazinourilor, constituie monopol de stat. Potrivit legii, scopul acestei politici în domeniu este reducerea riscurilor sociale legate de jocurile de noroc.