Socor combate dur optimismul lui Frattini: R. Moldova este ultima țară din Europa care încă mai crede că depinde de OSCE în rezolvarea conflictului transnistrean

Socor combate dur optimismul lui Frattini: R. Moldova este ultima țară din Europa care încă mai crede că depinde de OSCE în rezolvarea conflictului transnistrean

Analistul politic al Fundației Jamestown, Vladimir Socor, crede că R. Moldova nu trebuie să se bazeze pe OSCE în rezolvarea conflictului transnistrean. Ba mai mult, Socor se uită sceptic și la reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE, Franco Frattini. El l-a comparat cu un actor din filmele vechi italiene și i-a sfătuit pe moldoveni să nu-l ia în serios. Declarațiile au fost făcute într-o intervenție telefonică pentru TVR Moldova, la emisiunea „Punctul pe AZi”.

Socor declară că Frattini, care a vizitat în ultimele zile Chișinău, Tiraspolul și biroul lui Vlad Plahotniuc, „nu trebuie, în niciun caz, luat în serios”.

„Dânsul este un personaj destul de comic, după părerea mea. El îmi amintește de eroul filmelor vechi italiene, un erou frumos, înalt, galant, surâzător care, de fapt, nu are nimic de oferit. Guvernul care l-a numit, între timp, a căzut. OSCE este ostatica Rusiei din cauza dreptului de veto al ultimei. OSCE nu a prevenit niciodată un conflict, darămite să-l rezolve. R. Moldova este ultima, repet - ultima - țară din Europa care încă crede că mai depinde de OSCE în rezolvarea conflictului transnistrean”, crede Socor.

Analistul se referă la optimismul lui Frattini care a declarat că „Moldova poate fi unul dintre puținele, dacă nu chiar unicul exemplu de cum să rezolvi un conflict de durată în spiritul compromisului”. Tot despre asta i-a vorbit lui Frattini și Plahotniuc, care l-a asigurat că scrutinele de anul acesta nu vor pune bețe în roate negocierilor cu Tiraspolul.

Aflat la Chișinău, diplomatul italian a mai spus că evacuarea munițiilor și cea a trupelor sunt lucruri diferite. Aici Socor este în total dezacord.

„Domnul Frattini se oferă să medieze între Chișinău și Tiraspol pentru ca Tiraspolul să permită să se evacueze depozitele de armament și muniții. Problema aceasta însă este una falsă, impusă de Rusia. Frattini face o distincție falsă și mincinoasă între evacuarea trupelor și cea a munițiilor. El spune că la Istanbul, în 1999, s-a hotărât retragerea armelor și munițiilor. E fals! S-a hotărât retragerea forțelor ruse, deci și trupe și muniții. Eu cred că domnul Frattini știe că face o distincție falsă. (...) R. Moldova trebuie să iasă din această capcană și să se refere la suveranitate și dreptul internațional, nu să se refere la rezoluția din 1999, care nu e respectată nici de Rusia, nici de OSCE, unde Rusia are drept de veto”, a mai spus Vladimir Socor.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal