Pompierii, poliția, ambulanța sau seriviciul de gaze pot fi solicitate la același număr. Serviciul unic 112 a fost lansat, astăzi, în mod oficial. Prezent la evenimentul de inaugurare, prim-ministrul Pavel Filip a declarat că deși a parcurs un drum lung și anevoios până a deveni realitate, serviciul va fi de un real folos pentru cetățenii Republicii Moldova.
„A durat prea mult, dar realitatea este că am avut disensiusni în coalițiile precedente. Din 2016 am reluat acest proces, am aprobat cadrul legislativ, am creat serviciul, și astăzi cu 9 luni înainte de când a fost preconizat, avem posibilitatea să-l pornim. 112 este un pas care ne aduce mai aproape de UE. Am creat acest serviciu pentru a fi mai aproape de oameni. Oamenii vor memora un singur număr, iar sistemul va automatiza toate procesele. Softul pe care îl folosește Moldova pentru sistemul 112 este de ultimă generație. Suntem a doua țară din Europa, după Suedia, care folosește acest soft”, a spus Pavel Filip.
Șeful Serviciului 112, Liviu Oboroc și-a exprimat speranța că proiectul va fi derulat cu succes, conform planului stabilit inițial.
„A fost o perioadă dinamică, în care am încercat să spargem stereotipuri, să demonstrăm că avem nevoie de un astfel de serviciu și să fim siguri că-l vom implementa așa cum ne-am propus inițial. Acest serviciu a fost creat pentru cetățenii Republicii Moldova. Serviciul 112 a intrat pe o cale ireversibilă, și împreună, cu eforturi comune, vom reuși”, a spus Oboroc.
Chiar dacă sistemul 112 a fost activat, numerele 901, 902 și 903 vor funcționa în paralel, până la sfârșitul lunii iunie.
Vezi și aceste știri

Gazul din Moldova, la fel de scump ca în Suedia. Cât costă un metru cub la vecini și în alte țări de pe continentul european

Scholz şi Macron, într-o discuție la telefon cu Putin: I-au cerut „negocieri directe serioase” cu Zelenski
