
„Să vă fie rușine!”. Cum a ajuns un proiect dedicat promovării femeilor în alegeri să fie dur criticat de femeile din Parlament
Deputatul Sergiu Sîrbu a prezentat astăzi în plenul Parlamentului proiectul PD-ist prin care se oferă mai mulți bani de la bugetul de stat pentru partidele politice care propun candidați-femei la scrutinele electorale. Proiectul, pe care guvernarea l-a promovat ca unul care va susține „dragile noastre doamne” a fost criticat dur tocmai de doamnele din Parlament. Întrebări tăioase i-au adresat lui Sîrbu Alina Zotea (PL), Inna Șupac (PCRM), Elena Bodnarenco (PCRM), Mihaela Spătaru (PPEM). Mai mult, deputatele s-au solidarizat spunând că astfel, prin acest adaos, femeile sunt practic „cumpărate” ca să intre pe liste sau pe circumscripții.
・
Ceea ce propun deputații e o finanțare de 10% pentru partidele care vor respecta cota minimă de 40% de candidați femei înaintați pe circumscripțiile uninominale la alegeri parlamentare și 3% proporțional cu numărul de femei alese în funcție de deputat pe circumscripții uninominale.
De fiecare dată când s-a vorbit despre proiect, promotorii lui au subliniat că fac asta „pentru dragile doamne”, „egalitate de gen” și „discriminare pozitivă”.
Ce spun femeile din Parlament
Femeile din plen nu s-au arătat însă mulțumite de acest act. „De ce nu veniți cu micșorarea pragului electoral pentru partidele care vor promova pe liste, de exemplu, mai mult de 50% femei în primii zece din listă”, l-a întrebat pe Sîrbu Alina Zotea. Din proiect reiese că unicul mijloc de a promova femeia în politică este prin alocarea unor sume de bani. Femeia este egală cu o sumă de bani!”, a comentat Zotea.
„Nu aveți dreptate! Susținere financiară vine la partid, nu vine la candidată. Femeia nu se cumpăra doamna Zotea. Punct!”, a spus Sîrbu.
„Ați spus că femeia nu are preț, dar prin acest proiect i-ați pus un preț. Să vă fie rușine! Femeia nu are preț într-adevăr, nu mințiți”, a izbucnit Zotea.
Autor:
Colegul său, Lilian Carp, a spus că o atenție merită și femeile care se vor primari sau consilieri. „Noi trebuie să promovăm și femeile care candidează în funcții locale. Acolo ele câștigă masiv alegerile. Consider oportun să fie un procent și pentru partidele care promovează femeile în funcții la nivel local”, a spus Carp. Liberal-democratul Tudor Deliu a fost de acord. „Trebuie să promovăm și doamnele în funcții locale, altfel reiese un fel de discriminare a femeilor între femei. De ce să susținem doar femeile care acced în parlament și doar pe circumscripții electorale, nu și pe liste?”, s-a întrebat Deliu.
Comunista Inna Șupac a văzut și o altă latură. „Din ideea pe care încercați să o promovați, reiese că contribuabilii trebuie să achite partidului, nu femeilor, pentru ca partidele să promoveze femeile. Asta înseamnă că oamenii plătesc lui Plahotniuc sau Leancă ca ei să promoveze doamnele. Oare nu ar trebui să obligăm partidele să promoveze femeile nu să le dăm și bani pentru asta?”, a întrebat Șupac.
Ea a mai subliniat că din 14 membri ai Biroului Permanent al Parlamentului, doar trei sunt femei, și nici una nu a fost propusă de guvernare.
Autor:
Colega Innei Șupac, Elena Bodnarenco, a spus că există riscul ca partidele să ia banii, iar femeile de pe listele lor să nu mai ajungă în Parlament. „E mare probabilitatea ca aceste femei să fie incluse în capătul listei. Știți, ați vorbit așa de măreț aici despre doamne, dar să știți că femeile primesc cu 11.000 de lei mai puțin, pe an, decât bărbații, și o pensie cu 3.000 pe an mai mică”, i-a amintit Bodnarenco lui Sîrbu.
La final de polemici, înainte ca proiectul să fie, oricum, votat în prima lectură, din numele femeilor a vorbit democrata Valentina Buliga. Ea a vorbit despre faptul că femeile sunt „mult mai predispuse să meargă pe reforme temeinice” și au grijă de viitor. „Femeile se gândesc mai puțin la partea politică și mai mult la utilitate”, a declarat Buliga, susținând proiectul colegilor săi.