Un deținut acuză administrația Penitenciarului de la Lipcani că permite creșterea drogurilor pe teritoriul pușcăriei. Ce spune Departamentul Instituții Penitenciare

Un deținut acuză administrația Penitenciarului de la Lipcani că permite creșterea drogurilor pe teritoriul pușcăriei. Ce spune Departamentul Instituții Penitenciare

La Penitenciarul Nr.2 din Lipcani sunt sere în care este cultivată cânepă în proporții deosebit de mari. Declarația a fost făcută de către Președintele Organizației Obștești „GeNaVaVita”, Vitalie Czine, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit lui, informația i-a fost furnizată de către deținutul Vitalie Răileanu, care i-a trimis și mai multe fotografii și imagini video de la fața locului.  Mai mult, acesta este convins că atât asupra Penitenciarului de la Lipcani, cât și asupra altor instituții de acest fel din țară controlul este deținut de către o grupare de „hoți în lege”.

„Am vorbit cu șeful Penitenciarului, El neagă, e sfânt. Mi-a spus că nu poate să monitorizeze chiar tot ce se întâmplă. Păi dacă crește cânepa în penitenciar, și voi nu vedeți, despre ce vorbim?”, a declarat Czine.

...

Publicitate
...

De asemenea, bărbatul susține că după gratii se întâmplă și alte lucruri care contravin legii:

„Deținuții au control asupra altor deținuți, se supun numai șefului penitenciarului. Sunt așa numiți „blatnîe”, ei dețin controlul. Au băutură, telefoane, oamenii se odihnesc, joacă cărți”.

Potrivit lui Czine, deținuții sunt impuși să facă anumite plăți pentru șederea în penitenciar.

„Acolo au telefoane toți, fără excepții. Dacă vă întrebați cum ajunge telefonul acolo, cred că e clar. Dar nu cred că asta e o problemă, că oamenii vorbesc cu familia și își aud copii. Deținuții care merg să privească televizorul, sunt impuși să plătească lumina. Li se cere câte 50 de lei lunar pentru patul în care dorm. Dacă nu plătești, se încep problemele. Dacă nu ai bani, dai țigări sau ceai”, spune Vitalie Czine.

Președintele Organizației Obștești „GeNaVaVita” a solicitat Ministerului Justiției să-l tragă la răspundere pe șeful Penitenciarului Nr.2 de la Lipcani.

Solicitat de Agora, Șeful Direcției Relații Publice din cadrul Departamentului Instituții Penitenciare, Oleg Pantea a declarat că a fost pornită o anhcetă de serviciu în baza informațiilor de la conferința de presă. Potrivit lui, în ultimul timp Peniteciarul de la Lipcani este ținta mai multor măsuri din partea conducerii DIP.

Totodată, Pantea nu exclude probabilitatea că deținutul Vitalie Răileanu ar încerca să se răzbune, întrucât a fost implicat recent într-un conflict după ce ar fi atacat un colaborator al pușcăriei. În baza acestui caz procuratura din Briceni a pornit o cauză penală

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal