STUDIU. Doar 29% din școlile din zonele rurale au toaletă în interiorul clădirii

STUDIU. Doar 29% din școlile din zonele rurale au toaletă în interiorul clădirii

Un raport elaborat de Platforma Copiilor și Centrul de Informare pentru Drepturile Copilului scoate la iveală problemele ce țin de condițiile de igienă și sanitație în școli, în special, în zonele rurale. Potrivit raprotului, efectuat în baza unor chestionare online, dreptul copiilor la sănătate este în pericol din cauza insuficienței de apă potabilă și a produselor de igienă personală.

Doar 29% dintre copiii care învață în școlile din zonele rurale au menționat că au toaletă în interiorul școlii, în comparație cu 71% din copiii din orașe. Totodată, deși în majoritatea școlilor există lavoare, 30% dintre școli nu sunt asigurate cu săpun.

Potrivit datelor Centrului Național de Sănătate Publică, 90% din școli sunt racordate la sistemul de apeduct. Autorii raportului susțin că, în pofida acestui fapt, 27% din instituții nu au acces la apă potabilă.

Publicitate

„Trebuie să vii cu apă de acasă sau să mergi s-o cumperi la magazin. Cei mici măcar beau un ceai la cantină. Cei mari trebuie să-l cumpere. Potolirea setei depinde de bani”, a spus un adolescent intervievat în cadrul consultărilor.

„Există școli care sunt conectate la apeduct, însă apa din robinet nu curge: ori țeava e spartă, ori conducerea școlii o închide intenționat pentru a economisi", a declarat directorul executiv al Centrului de Informare pentru Drepturile Copilului, Iosif Moldovanu.

„Un copil nu poate să se concentreze în timpul orelor atunci când el dorește sa se ducă la baie și nu i se permite sau atunci când el nu poate să-și potolească setea din cauza lipsei de apă potabilă", a spus un reprezentant al Paltformei Copiilor.

Potrivit Carolinei Chirilescu de la Asociația „Părinți Solidari", hârtia igienică nu a fost inclusă niciodată în lista normativelor pentru produse de igienă în școli.

„Normativele nu au fost schimbate din anul 1984, adică de pe timpurile URSS. Împreună cu alți părinți, am obținut de la Primărie bani suplimentari, 2 milioane de lei, pentru ca școlile să fie asigurate cu hârtie igienică. Însă acest lucru s-a întâmplat doar la Chișinău, în rest, părinților li se cer în continuare bani pentru procurarea produselor igienice", a spus doamna Chirilescu.

Dreptul copiilor la intimitate este deseori încălcat din cauza condițiilor proaste în blocurile sanitare: ușile fară lacăt și lipsa pereților care delimitează cabinele, au remarcat autorii raportului.

Aceștia le-au recomandat autorităților să aloce un buget mai mare pentru a asigura condiții de igienă și sanitație mai bune în școlile din Republica Moldova. Platforma Copiilor este un spațiu online în care copiii își pot împărtăși experiența de monitorizare a drepturilor copilului sau modul în care le sunt respectate drepturile.

Raportul a fost elaborat în baza chestionarelor completate de 175 de respondenți în vârsta de la 7 la 18 ani. Autorii acestuia insistă că este vorba de o consultare care arată percepțiile copiilor și nu de o cercetare statistică.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal