VIDEO. Memoria scurtă rămasă în urma durerii. Locuitorii din Kemerovo au renunțat la proteste, iar principala piață din oraș a fost îngrădită

VIDEO. Memoria scurtă rămasă în urma durerii. Locuitorii din Kemerovo au renunțat la proteste, iar principala piață din oraș a fost îngrădită

Săptămâna trecută mii de oameni au protestat în principala piață din orașul sibirian Kemerovo cerând investigarea cauzelor incendiului de la mall, și informații mai detaliate despre numărul total de victime. Câteva zile mai târziu, piața a fost îngrădită, iar protestele s-au liniștit. Potrivit curenttime.tv, baricadele în Piața din fața clădirii administrației regionale de la Kemerovo au fost instalate încă de marți. Zona este păzită de oamenii legii, dar și de așa numiții „prieteni ai poporului”. Pe teritoriul pieței accesul se face doar cu ajutorul unui permis special, iar interdicția îi vizează inclusiv pe jurnaliști.

Sub incidența baricadelor au căzut, și terenurile de joacă care până la tragicul incendiu erau intens populate de către localnici. Asta pentru că în curțile de bloc din oraș nu sunt amenajate asemenea terenuri.

La autoritățile locale, fără permis special, pot să aibă acces doar victimele și rudele celor care și-au pierdut viața: guvernatorul Aman Tuleev a anunțat că începând cu ziua de joi îi primește personal pe oameni.

Publicitate

Igor Vostrikov și-a pierdut în flăcările de la mall întreaga familie: trei fiice, soția și sora. Săptămâna trecută el a devenit unul dintre cei mai cunoscuți locuitori ai orașului siberian. Anume în urma postării lui pe o rețea de socializare, localnicii au ieșit la protest și au cerut demisia lui Tuleev.

Totuși, în urma întâlnirii personale pe care a avut-o cu Tuleev, Vostrikov le-a dat de înțeles jurnaliștilor că este puțin probabil să mai invite oamenii la alte proteste.

„Aman Gumirovici este interesat să fie intendificați toți vinovații, nu intenționează să acopere pe nimeni. Sunt absolut convins. Este clar că el va coopera cu ancheta. El a spus că nu vor fi demisii, ci ani de pușcărie”, a spus Vostrikov în cadrul unei conferințe de presă.

Noi proteste care să ceară demisia guvernatorului din Kemerovo erau preconizate pentru ziua de sâmbătă. Dar se pare că localnicii nu intenționează să mai iasă la manifestații.

„Nu cred că voi ieși. Informația este foarte clară. Și așa e destul de greu acum, iar să ne adâncim în acest lucru nu este serios, nu este productiv și nu este corect”, spune un bărbat.

„Consider că până nu se încheie ancheta nu are rost să protestăm. Trebuie să așteptăm deznodământul”, spune un tânăr.

„Care este rostul să ieșim în stradă? E inutil să cerem ceva. Să zicem că va fi demis cineva, iar noi nu vom face decât să trăim în continuare așteptând următoarea tragedie", spune o tânără.

Potrivit sursei citate singurul loc care mai amintește de tragedia de săptămâna trecută, este memorialul din apropierea centrului comercial care a ars. În permanență oamenii aduc acolo flori și lumânări.

https://www.currenttime.tv/embed/player/0/29135804.html?type=video

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal