GRAFIC. Cifrele care descriu magnitudinea crizei umanitare din Ucraina

GRAFIC. Cifrele care descriu magnitudinea crizei umanitare din Ucraina

Pe 26 octombrie 2014 în țara vecină Ucraina au avut loc alegeri parlamentare. Învingătoare au ieșit partidele proeuropene. O săptămână mai târziu au avut alegeri și în autoproclamatele republici din Donețk și Luhansk. Deși Kiev-ul a respins rezultatele alegerilor din estul Ucrainei, Rusia nu a ezitat să le aprobe. Dar ce importanță au aceste alegeri pentru miile de oameni strămutați cu traiul din estul Ucrainei din cauza conflictului armat de acolo, se întreabă publicația GlobalPost.

Oficiul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Ajutorului Umanitar (UNOCHA) estima la începutul lunii septembrie că circa 260 de mii de ucraineni au fost strămutați cu traiul pe teritoriul țării, urmare a acțiunilor separatiste din regiunea estică.

Acum OCHA estimează că numărul persoanelor care și-au părăsit locul de trai este mult mai mare - 430 de mii. Conform OCHA, 5,2 mil. persoane locuiesc în zonele afectate de conflictul armat din Ucraina, iar numărul refugiaților este așteptat să crească tot mai mult.

Graficul de mai jos arată în ce regiuni ale Ucrainei au plecat persoanele care și-au părăsit locuințele afectate de instabilitatea din estul țării.

...

Dar, precum refugiații nu s-au strămutat în cadrul țării, mulți din aceștia au avut ca destinație și țările vecine. În Republica Moldova, după datele ONU, au intrat circa 5,5 mii refugiați din Ucraina. 5443 sunt în căutarea statutului legal de refugiat, iar 99 solicitante de azil. Cei mai mulți Ucraineni s-au adăpostit în Rusia, circa 374,2 mii. De asemenea țări de destinație servesc Belarus, Polonia, România, Ungaria și Slovacia.

...

ONU atrage atenția la procesul dificil din Ucraina de identificare și asistență a refugiaților. Se menționează că un singur administrator poate înregistra pe zi doar 16 persoane în mediu, iar aplicanții trebuie să aștepte în două cozi diferite pentru a se înregistra, apoi pentru a primi ajutorul financiar. Comunitatea internațională continuă să susțină introducerea unui sistem electronic de înregistrare prin internet care ar facilita procesul la nivel de întreaga țară.

Ucraina se confruntă și cu o gravă criză farmaceutică. OCHA susține că furnizarea de produse farmaceutice în țară este în pragul colapsului, aproape neexistând medicamente la dispoziție. Ministrul ucrainean al sănătății a cerut suport din partea ONU pentru asigurarea cu medicamentele vitale ca cele pentru tuberculoză, HIV, diabet și altele.

Recent parlamentul de la Kiev a aprobat totuși o lege nouă prin care cei de la OCHA speră că se va facilita procesul de asistență a celor strămutați cu traiul.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.