Munteanu: Erdogan a promis reparaţia Preşedinţiei, iar Dodon nu l-a putut refuza în problema Liceului Orizont

Munteanu: Erdogan a promis reparaţia Preşedinţiei, iar Dodon nu l-a putut refuza în problema Liceului Orizont

Vicepreședintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, susține că reținerea directorului liceului „Orizont” ar avea substrat politic. „Erdogan i-a promis lui Dodon o donaţie de 7 milioane dolari pentru reparaţia clădirii Preşedinţiei Republicii Moldova, motiv pentru care Dodon nu a putut să-l refuze pe Erdogan în problema Liceului Orizont”, susține Munteanu.

Potrivit liberalului, Turcia a cerut şi României să închidă unităţile şcolare care aparţin aceluiaşi fond de investiţii care deţine şi Liceul Orizont din Chişinău, dar autorităţile române au refuzat solicitarea.

„Prin acest gest Binomul Plahotniuc - Dodon îşi arată încă o dată caracterul antidemocratic şi antieuropean. Nicio ţară din UE şi NATO nu a crezut acuzaţiile lui Erdogan, că Gullen ar fi terorist. Binomul Plahotniuc - Dodon a vândut demnitatea şi orientarea europeană a Republicii Moldova pentru bani. Erdogan i-a promis lui Dodon o donaţie de 7 milioane dolari pentru reparaţia clădirii Preşedinţiei Republicii Moldova, motiv pentru care Dodon nu a putut să-l refuze pe Erdogan în problema Liceului Orizont. Mai mult decât atât în luna mai în Chișinău este așteptat însăși președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, care vine să participe la redeschiderea președinției după reparația pe banii Turciei și evident acesta va cere socoteală autorităților de la Chișinău, cum „l-au susținut” în lupta cu adversarii săi politici. La rândul său, Plahotniuc nu l-a lăsat la greu pe asociatul său Dodon şi a dat ordin instituțiilor de drept să-l reţină pe directorul Liceului Orizont”, a mai adăugat Munteanu.

Publicitate

Candidatul PL la șefia Primăriei Capitalei menționează că aceste manevre vizează de fapt închiderea Liceului Orizont la ordinul Sultanului Erdogan. Amintim că reținerea lui Șen Turgay a avut loc la 31 martie pe Aeroportul Internațional Chișinău, la punctul de control. Turgay Şen ar fi trebuit să plece în România, la o conferință. Când a ajuns la Aeroportul din Chișinău, la punctul de control al pașapoartelor, i s-ar fi spus că au apărut niște probleme și trebuie să aștepte. „Avocatul ne-a spus că în citație scria că este vorba de finanțarea terorismului, dar niciun alt detaliu. Directorul general al liceului a scris și o cerere pentru azil politic ca să nu fie reținut ca și în cazul recent din Kosovo”, a declarat un profesor care trebuia să-l însoțească în deplasare pe directorul liceului „Orizont”. Spre seară, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a confirmat faptul că directorul Liceului „Orizon”, Șen Turgay Mustafa, a fost audiat. Potrivit instituției, cetățeanul Turciei a fost escortat la sediul PCCOCS pentru a fi audiat în privința unor circumstanțe ce fac obiectul unei cauzei penale cu privire la fapte calificate ca infracțiuni grave și deosebit de grave. În vizita oficială de două zile în R. Moldova pe data de 5-6 mai 2017, premierul Turciei Binali Yildirim a cerut autorităților moldovene să închidă rețeaua de licee „Orizont”. Potrivit lui Yildirim, școlile ar face parte dintr-o rețea teroristă condusă de clericul Fethullah Gülen, pe care autoritățile turce o acuză de tentativa de lovitură de stat care a avut loc la Ankara în 2016. Ulterior și ambasadorul Turciei la Chișinău, Hulusi Kilic, declara că administrația liceelor moldo-turce „Orizont” trebuie schimbată.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal