Ziua Internațională a Copiilor cu Autism va fi marcată la Chișinău. Ce reprezintă autismul și cum se manifestă acesta

Ziua Internațională a Copiilor cu Autism va fi marcată la Chișinău. Ce reprezintă autismul și cum se manifestă acesta

Comunitatea mondială marchează pe 2 aprilie Ziua Internațională a Copiilor cu Autism. În pofida progreselor făcute în studierea autismului, în continuare se cunoaște foarte puțin despre originile acestei tulburări de dezvoltare, scrie cotidianul El País.

Autismul sau tulburările de spectru autist reprezintă o serie de dereglări care afectează dezvoltarea neuropsihică a copilului și funcționarea creierului acestuia. Persoanele cu autism se confruntă cu dificultăți de comunicare și de comportament, notează sursa.

„Toate tulburările de spectru autist au un șir de caracteristici comune. În toate cazurile sunt afectate abilități de comunicare și de relaționare cu cei din jur. Unele persoane cu autism repetă același tip de activități, de comportament și de interese, ceea ce afectează capacitatea lor de a se adapta la lumea din jur”, explică psihologul Ruth Vidriales.

Publicitate

La nivel mondial, unul din 160 de copii are o tulburare de spectru autist. Simptomele apar în copilărie și, de cele mai multe ori, se mențin în adolescență și maturitate.

„În ultimii ani s-a constat o creștere substanțială a numărului de cazuri depistate și diagnosticate, cu toate că motivele nu sunt clare. Probabil există o îmbunătățire în ceea ce ține de înțelegere și de formare profesională a specialiștilor, odată cu ameliorarea mijloacelor de diagnosticare”, susține Vidriales.

Potrivit acesteia, în unele cazuri, tulburările de spectru autist apar laolaltă cu alte tulburări de dezvoltare neuropsihică, cum ar fi hiperactivitatea cu deficit de atenție (ADHD).

Primii indicii apar după ce copilul a împlinit un an și se manifestă prin jocuri repetitive, comportament monoton și rezistența la orice fel de schimbare. Cu totate acestea, în unele cazuri autismul este depistat mai târziu în viață, pentru că poate avea caracteristici mai sofisticate și e mai greu de identificat.

La Chișinău, Ziua Internaționala a Copiilor cu Autism va fi marcată prin acțiuni desfășurate de Asociația SOS Autism. În scuarul Catedralei din Capitală va fi instalat un panou în privința sensibilizării opiniei publice. Fiecare persoană va putea să se apropie și să facă o poză lângă panou, manifestând astfel susținerea pentru copiii cu autism. Seara, la 19:30, clădirea Primăriei va fi iluminată în albastru, culoarea campaniei internaționale „Light it up blue”.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal