Democrație la chirie. PD afirmă că sediul care ar fi fost cumpărat de la comuniști e luat în arendă

Democrație la chirie. PD afirmă că sediul care ar fi fost cumpărat de la comuniști e luat în arendă

Rapoartele financiare anuale ale partidelor au fost cu succes înregistrate la Comisia Electorală Centrală. Formațiunile și-au declarat donațiile, soldurile financiare, numărul de membri, cheltuielile și numărul de sedii. Partidul Democrat, care la sfârșit de 2017 s-a mutat în sediul nou de pe strada Armenească, a scris în raport că are 0 sedii proprii. Se întâmplă în pofida faptului că RISE Moldova scrisese că PCRM vânduse sediul unui nou proprietar, iar beneficiarul real se ascunde în paradisul fiscal din Belize. Tot atunci, RISE a scris beneficiarul din Belize este reprezentat în Republica Moldova de un personaj-cheie din anturajul lui Vlad Plahotniuc. Contactat de Agora, purtătorul de cuvânt al PD-ului, Vitalie Gămurari, ne-a spus că democrații stau la chirie, iar vorbele despre vânzare-cumpărare sunt doar vorbe.

„În primul briefing de după Anul Nou, am spus că sediul e închiriat. Nu cunosc aspectele financiare, pentru că nu am fost implicat. PD închiriază doar o parte a clădirii respective, acolo sunt și alte structuri, dar partidul a trecut integral în acest edificiu. Sediul din strada Tighina a fost părăsit. Știu doar că sediul nu e proprietatea partidului”, a declarat Gămurari.

Gămurari oferă o declarație care vine în contradicție nu doar cu investigația RISE, ci și cu declarațiile președintelui de onoare al PD, Dumitru Diacov. Întrebat încă în februarie cât a costat sediul, Diacov a spus că „nu sunt implicat în asta, vorbiți cu Voronin”. Din declarațiile liderului PD Vlad Plahotniuc pentru deschide.md nu se înțelege clar dacă sediul e închiriat sau cumpărat. El spune că partidul s-a mutat ca „să nu mai stăm împrăştiaţi prin sedii diferite, să nu mai închiriem săli în tot felul de locuri când avem întruniri cu colegii din teritoriu. PDM va funcționa în câteva spații din această clădire, alte încăperi sunt sau vor fi închiriate de terţi”, spunea Plahotniuc.

Gămurari, la rândul său, afirmă că poate răspunde doar în baza cunoștințelor sale. „Spun ceea ce cunosc eu. Nu intru în detaliile contractului respectiv, nu am încercat să văd și nici nu mă interesează asta. Ce ține de declarațiile altora - poate au fost făcute în alt context. Cel puțin eu nu dețin informații despre vânzare”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Rugat să ofere cifrele pentru arenda sediului sau să redirecționeze reporterul Agora spre o persoană în cunoștință de cauză, Gămurari a spus că se va adresa colegilor. „Să vedem ce poziție are partidul. Voi înregistra această întrebare. În orice caz, nu vă promit că voi avea un răspuns sută la sută”, a conchis el.

Din același raport financiar pentru 2017 aflăm că PD a cheltuit 594.360 de lei pentru întreținerea și locațiunea sediilor, 15 la număr. O operațiune de împărțire arată că, în medie, partidul a cheltuit per sediu nici 40.000 de lei pe an. Împărțirea acestei sume la 12 luni ale anului ne arată că PD cheltuiește, în medie, 3.300 de lei pe lună pentru un sediu, sau în jur de 160 de euro.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal