„În primul briefing de după Anul Nou, am spus că sediul e închiriat. Nu cunosc aspectele financiare, pentru că nu am fost implicat. PD închiriază doar o parte a clădirii respective, acolo sunt și alte structuri, dar partidul a trecut integral în acest edificiu. Sediul din strada Tighina a fost părăsit. Știu doar că sediul nu e proprietatea partidului”, a declarat Gămurari.

Gămurari oferă o declarație care vine în contradicție nu doar cu investigația RISE, ci și cu declarațiile președintelui de onoare al PD, Dumitru Diacov. Întrebat încă în februarie cât a costat sediul, Diacov a spus că „nu sunt implicat în asta, vorbiți cu Voronin”. Din declarațiile liderului PD Vlad Plahotniuc pentru deschide.md nu se înțelege clar dacă sediul e închiriat sau cumpărat. El spune că partidul s-a mutat ca „să nu mai stăm împrăştiaţi prin sedii diferite, să nu mai închiriem săli în tot felul de locuri când avem întruniri cu colegii din teritoriu. PDM va funcționa în câteva spații din această clădire, alte încăperi sunt sau vor fi închiriate de terţi”, spunea Plahotniuc.

Gămurari, la rândul său, afirmă că poate răspunde doar în baza cunoștințelor sale. „Spun ceea ce cunosc eu. Nu intru în detaliile contractului respectiv, nu am încercat să văd și nici nu mă interesează asta. Ce ține de declarațiile altora - poate au fost făcute în alt context. Cel puțin eu nu dețin informații despre vânzare”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Rugat să ofere cifrele pentru arenda sediului sau să redirecționeze reporterul Agora spre o persoană în cunoștință de cauză, Gămurari a spus că se va adresa colegilor. „Să vedem ce poziție are partidul. Voi înregistra această întrebare. În orice caz, nu vă promit că voi avea un răspuns sută la sută”, a conchis el.

Din același raport financiar pentru 2017 aflăm că PD a cheltuit 594.360 de lei pentru întreținerea și locațiunea sediilor, 15 la număr. O operațiune de împărțire arată că, în medie, partidul a cheltuit per sediu nici 40.000 de lei pe an. Împărțirea acestei sume la 12 luni ale anului ne arată că PD cheltuiește, în medie, 3.300 de lei pe lună pentru un sediu, sau în jur de 160 de euro.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!