PPDA îi cere lui Dodon să nu promulge legea privind schimbarea destinației terenului de la Stăuceni

PPDA îi cere lui Dodon să nu promulge legea privind schimbarea destinației terenului de la Stăuceni

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr îi cere șefului statului să nu promulge legea privind retragerea din gestiunea actuală și schimbarea destinației terenului agricol de 69 de hectare, în vederea construcției Arenei „Chișinău, un proiect anunțat recent de către Andrian Candu.

„La 23 martie 56 de deputați controlați de oligarhul Plahotniuc, partidul căruia a obținut la ultimele alegeri parlamentare doar sub 16 % de voturi, au adoptat în mare grabă o lege privind retragerea terenului agricol cu suprafața de peste 69 ha din gestiunea Colegiului Național de Viticultură și Vinificație din comuna Stăuceni și schimbarea destinației acestuia în vederea construcției Arenei Sportive. Acest act al guvernării a fost adoptat cu încălcarea crasă a tuturor procedurilor care asigură transparenţa luării deciziilor, nu au fost inițiate consultări publice obligatorii, nu a fost estimată eficienţa utilizării banilor publici şi impactul asupra mediului, ceea ce contravine literei și spiritului Acordului de Asociere cu Uniune Europeană. Platforma Demnitate și Adevăr consideră că dincolo de satisfacerea poftelor electorale ale unui uzurpator al puterii, Parlamentul a demarat o schemă criminală de proporții”, se arată într-o declarație a formațiunii conduse de Andrei Năstase.

„Legea adoptată prevede că pierderile cauzate de excluderea terenului din categoria de terenuri cu destinație agricolă NU SE COMPENSEAZĂ. Astfel marionetele din legislativ deja au adus un PREJUDICIU în valoare de peste 90 mln. lei bugetului de stat. În prezent, nu există nicio certitudine în privința obiectelor ce urmează a fi construite pe terenul retras și a modalității juridico-financiare de implementare a proiectului de construcție, care deocamdată nu există la nivel oficial. Andrian Candu a prezentat doar niște imagini virtuale, care în realitate constituie un furt intelectual, fiind vorba de un proiect francez. Declarațiile contradictorii ale ministrului finanțelor și ale președintelui Parlamentului denotă intențiile obscure ale inițiatorilor acestei afaceri dubioase. Doar în cadrul ședinței în plen a Parlamentului societatea a aflat că pentru construcția Arenei este nevoie de doar 15 ha, restul teritoriului fiind atribuit pentru construcția mai multor locații distractive, fără ca acestea să fie indicate în totalitate. Din declarațiile evazive ale reprezentanților Guvernului și Parlamentului se poate deduce că în scurt timp, sub paravanul parteneriatului public-privat, terenul respectiv, precum și sute de milioane de lei din buget, vor ajunge în posesia unei companii, selectate în cadrul unui „tender” organizat la GBC”, se mai arată în declarație.

Publicitate

„În opinia Platformei DA, aceste acțiuni ilegale ar putea culmina cu privatizarea frauduloasă a terenului la un preț normativ, dat fiind faptul că după demararea lucrărilor de construcție terenul va intra în categoria celor aferente. Astfel, așa zisul investitor va putea răscumpăra acest lot cu puțin peste 80 mln. lei, în loc s-o facă cu circa 50 mln. euro, cât ar fi prețul comercial al terenului. În consecință bugetul de stat va pierde peste UN MILIARD de lei.

Pornind de la cele expuse și reieșind din faptul că este absolut imorală alocarea sutelor de milioane de lei din buget în scopuri distractive, în situația când peste 523 mii de pensionari supravieșuiesc sub minimumul de existență, Platforma DA cere Președintelui Igor Dodon să nu promulge această lege antipopulară. După întoarcerea proiectului de lege în Parlament, cerem ca legislativul să abroge de urgență acest act normativ”, mai spun cei de la PPDA.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal