
GRAFIC. Declinul „titanilor”. PLDM a pierdut peste 40.000 de membri într-un an, iar PCRM - 4.000
Fie că este vorba de traseism politic, de apariția pe arena politică a noilor formațiuni, de alegeri cu rezultat victorios sau invers, formațiunile politice câștigă sau pierd nu doar susținători, ci și membri. Rapoartele partidelor de la CEC arată o schimbare radicală a tabloului politic, în doar trei ani. PCRM și PLDM au fost părăsite de mii de membri, Partidul Nostru a cunoscut o ascensiune spectaculoasă, iar apoi un declin, iar PSRM crește pe an ce trece.
・
Partidul Socialiștilor este unul dintre puținele formațiuni (și unica din Parlament) care înregistrează o creștere stabilă a numărului de membri. După victoria lui Igor Dodon la prezidențiale, în 2016, la PSRM au aderat 1750 de oameni noi, într-un an. Cu PSRM s-ar putea compara doar Partidul „Șor”, care a declara în 2016 puțin peste 4200 de membri, iar peste un an - deja cu 1000 mai mulți.
Neschimbații
Liberalii și PAS sunt două partide care indică cifre identice de membri de la an la an. Purtătorii lor de cuvânt au câte o explicație. „Ținând cont de fluctuația membrilor, pentru că există persoane care își retrag calitatea de membru și, concomitent, persoane care depun cerere de aderare, în medie cifrele sunt cele oferite în raport. Ideea e că e greu să avem o statistică exactă, pentru că oamenii depun cerere de aderare în raion, apoi cererea se procesează. Și invers tot, dacă ei depun cerere de retragere - tot așa, nu se depune mereu la centru”, susține Cristina Bujor de la serviciul de presă PAS.
Purtătorul de cuvânt al PL, Ionel Pușcaș, spune că cifrele vor fi curând actualizate. „Noi facem o reactualizare momentan, pentru că vom avea congres anul acesta. Acum se numără toate cererile, iar de cum vom avea o cifră concretă vom oferi în raport. Acum ne bazăm pe cifrele vechi, dar 80-90% din oameni au rămas, nu au migrat. Atâta timp cât nu avem o cifră finală, nu o putem înlocui cu cifre din pod”, ne-a spus Pușcaș.
În declin
Majoritatea partidelor vizibile astăzi pe arena politică pierd din numărul de membri. E și cazul Partidului Democrat. „Este o chestiune voluntară a fiecărui membru (n.r. - să facă parte sau nu din partid). Pe parcursul anului am văzut că au fost câteva cazuri mai puțin etice din partea unor reprezentanți ai partidului. Atunci PD a ieșit cu declarații în cauză, fiindcă nu dorim ca numele partidului să fie folosit de cei care vin doar pentru anumite interese și apoi calcă și imaginea partidului. Să părăsești partidul și să devii membru e un lucru benevol, nu a fost făcut niciodată cu forța”, spune purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gămurari.
Una dintre cele mai dramatice scăderi a înregistrat PLDM. Din 2015 până în 2016, fostul partid de la guvernare a pierdut peste 40.000 de membri, rămânând cu 6.500 de oameni anul trecut.
„Este rezultatul crizei din 2015 și a atacurilor susținute de PD, în special asupra PLDM și structurilor sale. PLDM a pierdut cam 220 de primării, un număr aproape inestimabil de consilieri atât la nivel local, cât și raional. Lucrurile s-au mai stabilizat. Există anumite situații, dar nu au un caracter de masă ca în 2015-2016. Oricum, PLDM rămâne un partid cu suficienți membri în comparație cu alte partide din R. Moldova”, susține purtătorul de cuvânt al PLDM, Ion Terguță.
Peste patru mii de membri (nu doar 14 deputați) a pierdut și PCRM din 2015 până în 2016, iar în ultimul an - încă 500. La fel 500 a pierdut și PPDA, partid noi pe filiera politică.
Vedeți mai jos în grafic evoluția partidelor parlamentare și a celor mai importante partide extraparlamentare:
