Magistratul care l-a condamnat pe Platon și a achitat funcționari MAI în dosarul 7 aprilie, propus judecător la CSJ

Magistratul care l-a condamnat pe Platon și a achitat funcționari MAI în dosarul 7 aprilie, propus judecător la CSJ

Consiliul Superior al Magistraturii a decis astăzi să propună Parlamentului numirea lui Victor Boico în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Decizia a fost aprobată cu votul majorității membrilor CSM.

Din 2003, Boico a fost numit, prin transfer, judecător la Judecătoria Buiucani, iar din 2014 ales în funcția de membru al Colegiului disciplinar din subordinea CSM.

Victor Boico a fost președintele completului de judecată care la 20 aprilie 2017, după 31 de şedinţe de judecată, la solicitarea procurorului Procuraturii Anticorupţie (PA), Andrei Băeşu, l-a condamnat pe controversatul om de afaceri, Veacesalv Platon, la 18 ani de închisoare în penitenciar de tip închis. Instanţa a pus atunci și sechestru pe bunurile şi activele deţinute de Platon, în valoare de 869 milioane de lei.

Publicitate

Un alt dosar răsunător examinat de Boico a fost dosarul 7 aprilie 2009, în care ex-deputata Valentina Cuşnir i-a acuzat pe Petru Corduneanu, fostul şef al Direcţiei Ordine Publică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Dumitru Rusu, fostul său adjunct, că au maltratat-o în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. În august 2014, aceștia din urmă au fost declaraţi nevinovaţi după un proces care a durat mai bine de cinci ani de zile.

De menționat că în concursul pentru suplinirea funcției vacante de judecător la CSJ, pe lângă Victor Boico, au mai depus cereri magistratele Oxana Robu și Liubovi Brînza de la Curtea de Apel. Dintre cei trei, Victor Boico a fost cel mai slab cotat de către Colegiul de Evaluare a Performanţelor Judecătorilor, având calificativul „foarte bine” și acumulând un total de 73 de puncte. Comparativ, Oxana Robu a fost evaluată cu calificativul „excelent”, acumulând 83 de puncte, iar Liubovi Brînza - calificativul „foarte bine” și 77 de puncte.

Potrivit Legii cu privire la Curtea Supremă de Justiție, judecătorii CSJ sunt numiţi în funcţie de Parlament, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, în termen de 30 de zile de la data înregistrării propunerii în Parlament.

Judecătorii Curţii Supreme de Justiţie sunt numiţi în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă - 65 de ani.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal