
Start dezbateri pe noul Cod al Audiovizualului: Volumul de produs autohton la TV, iarăși, subiect de discuții
Astăzi a fost dat startul audierilor publice pe marginea noului Cod al Audiovizualului. O primă noutate pe care o aduce documentul o reprezintă cifrele diferențiate în funcție de tipul postului TV la capitolul de produs audiovizual propriu. Astfel, au fost create cinci tipuri de furnizori (publici naționali și regionali, privați naționali, regionali și locali), volumele de producție proprie fiind mai mici pentru cei regionali.
・
Pentru televiziuni se propun următoarele volume medii zilnice de programe audiovizuale proprii:
a) furnizorii publici naționali de servicii media - cel puțin 10 ore pentru fiecare serviciu media audiovizual;
b) furnizorii publici regionali de servicii media - cel puțin 8 ore pentru fiecare serviciu media audiovizual;
c) furnizorii privați naționali de servicii media - cel puțin 6 ore pentru fiecare serviciu media audiovizual;
d) furnizorii privați regionali de servicii media - cel puțin 4 ore pentru fiecare serviciu media audiovizual;
e) furnizorii privați locali de servicii media - cel puțin 2 ore pentru fiecare serviciu media audiovizual.
La fel, noul proiect prevede ca programele audiovizuale proprii să se difuzeze în intervalul orar 06.00-24.00, iar cel puțin 50% din durata acestor programe în orele de maximă audiență.
În prezent Codul Audiovizualului prevede că produsul autohton trebuie să constituie cel puțin 8 ore din volumul zilnic de emisie și trebuie difuzat exclusiv (în totalitate) în intervalul orelor 6.00- 24.00, iar cel puțin 6 ore din produsul autohton este difuzat în orele de maximă audiență, dintre care cel puțin 5 ore în limba română.
Autorii noului Cod al Audiovizualului recomandă ca în analiza pentru respectarea difuzării programelor proprii în orele de prime time drept criteriu să fie luată media săptămânală, inclusiv zilele de sâmbătă și duminică, care potrivit lor s-ar ridica la un volum de 81 de ore. Acest lucru, spun ei, le-ar oferi o mai mare flexibilitate posturilor de radio și TV.
Chiar dacă pentru posturile private volumul de produs propriu reflectat în Cod presupune o reducere, unii operatori spun că în realitatea acesta este mai mare, întrucât nu este calculat timpul pentru publicitate.
„Durata e mai mare pentru că nu se ține cont de publicitate. Legislația prevede posibilitatea ca pe parcursul unei ore să fie difuzate cel mult 12 minute de publicitate. Asta înseamnă că acolo unde vorbim de 10 ore, vor fi de fapt 12 ore, iar acolo unde vorbim de 6 ore vor fi peste 7 ore”, a declarat Artur Corghencea, producător general ProTV.
În context, autorii proiectului au subliniat că ar putea lua în calcul eventualitatea de a include și publicitatea în formula de calcul a difuzării produsului autohton.
Membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului se arată siguri de capacitatea posturilor TV de a produce un volum mare de produs propriu.
„Noi avem posibilități să facem produs autohton. Unica problemă și confuzie e prime time și necesitatea de a difuza producția autohtonă în prime time”, a declarat mebrul CCA Artur Cozma.
Și conducerea Teleradio-Moldova susține majorarea volumului de produs propriu.
„Sunt pentru majorarea produsului propriu, mai mult mă deranjează calitatea acestui produs. Ceea ce ne-am dori însă este ca aceste norme să fie incluse treptat, nu atât de brusc”, asubliniat directorul TRM, Olga Bordeianu.
Amintim că proiectul noului Cod al audiovizualului a fost înregistrat în Parlament în martie curent. Documentul, elaborat de experți naționali și internaționali în cadrul Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media, poartă denumirea de Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova.