Au bătut și au stropit cu gaz lacrimogen un șofer care nu a vrut să treacă testul la alcoolemie. Doi agenți de patrulare vor fi judecați

Au bătut și au stropit cu gaz lacrimogen un șofer care nu a vrut să treacă testul la alcoolemie. Doi agenți de patrulare vor fi judecați

Doi inspectori de patrulare vor fi judecați pentru tratament inuman şi degradant față de un șofer care a refuzat să treacă testul la alcoolemie. Incidentul a avut loc în februarie anul trecut, în preajma satului Câmpul Drept din raionul Leova. Polițiștii l-au bătut pe bărbat, i-au răsucit degetele și mâinile și l-au stropit cu gaz lacrimogen, deși el nu opunea rezistență.

Poliţiştii de patrulare, care tocmai se deplasau prin acea regiune, au oprit lîngă un VAZ, care staţiona pe marginea carosabilului şi i-au cerut conducătorului auto să treacă testul la alcoolemie. La refuzul şoferului, poliţiştii au decis să-l pedepsească, chiar dacă bărbatul nu opunea rezistenţă. Astfel, pentru a-i demonstra supremaţia şi a-i umili demnitatea, agenţii de patrulare l-au îmbrîncit şi forţat să urce în maşina poliţiei, unde i-au răsucit victimei degetele şi mâinile, după care i-au aplicat, cu pistolul din dotare, lovituri în regiunea spatelui, l-au stropit cu gaz lacrimogen şi transportat la Inspectoratul de poliţie din Leova.

Prin acţiunile ilegale ale poliţiştilor, victimei i-au fost cauzate vătămări corporale de gravitate medie.

Publicitate

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, agenţii de patrulare riscă de la 3 la 8 ani închisoare sau amendă în mărime de la 1350 la 1600 de unităţi convenţionale, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Potrivit statisticilor, în anul 2017 procurorii au examinat 639 de sesizări despre rele tratamente. Din totalul celor 639 de procese penale, 418 au fost iniţiate în baza plângerilor depuse de cetăţeni, iar în 221 de cazuri investigaţiile au fost demarate la iniţiativa procurorilor, în baza informaţiilor preluate din comunicatele lucrătorilor medicali, inclusiv de la Centrul de medicină legală sau secţiile de internare ale spitalelor, precum şi din publicaţiile mass-media.

În rezultatul examinării sesizărilor procurorii au dispus pornirea urmăririi penale în 103 dosare, dintre care 8 dosare pentru acte de violenţă săvârşite asupra militarilor, 10 cauze pentru pretinse acţiuni de tortură, iar restul - 85 de dosare, pentru tratamente inumane şi degradante.

În majoritatea cazurilor au fost reclamate acţiunile de tortură sau alte rele tratamente, comise de poliţişti, şi anume:

- ofiţeri de investigaţii - 20; - poliţişti ai Inspectoratului Naţional de Patrulare - 20; - carabinieri, poliţişti de frontieră - 16; - colaboratori ai Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP) - 9; - militari - 8; - reprezentanţi ai corpului didactic - 7; - lucrători medicali - 4; - alte persoane cu funcţii de răspundere, publice sau cu demnitate publică - 3; - ofiţeri de urmărire penală - 1; - alte persoane care activează cu titlul oficial (angajaţi ai agenţiilor de pază, gărzilor populare) - 15.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal