VIDEO. Șor le promite orheienilor marea și sarea: În 2018 începe revoluția socio-economică și de infrastructură în Orhei

VIDEO. Șor le promite orheienilor marea și sarea: În 2018 începe revoluția socio-economică și de infrastructură în Orhei

Primarul de Orhei a anunțat într-o conferință de presă planurile de dezvoltare a orașului pentru anul curent. Șor a promis, începând cu data de 10 aprilie, începerea unei „adevărate revoluții sociale, economice și de infrastructură”. 

Reconstrucția drumurilor

Potrivit lui Șor, din 10 aprilie la Orhei va începe reconstrucția pe scară largă a drumurilor, care va include modernizarea totală a arterei centrale din Orhei - strada Vasile Lupu: „Suprafețele de drum și trotuarele vor fi restaurate complet, va fi lansat un nou sistem de iluminare, vor fi plantați copaci și arbuști, toate gheretele care deteriorează imaginea centrului orașului vor fi evacuate”.

Publicitate

Ilan Șor, a anunțat că strada istorică Mihai Eminescu va fi de nerecunoscut. „Aici, pe lângă restaurarea carosabilului și a trotuarelor, vor fi instalate sisteme de iluminat moderne, va fi amenajat scuarul adiacent străzii Mihai Eminescu”.

Potrivit primarului, strada Chișinău, care servește drept „poartă” a orașului, va fi supusă reconstrucției totale. În total vor fi construite zeci de kilometri de străzi și trotuare, iar gresia care va fi pavată în centrul orașului, conform planului, va fi făcută în stilul „orașelor vechi” și va avea culorile drapelului Orheiului.

„Operațiunea Curtea” și spațiile verzi

Un alt anunț este „Operațiunea Curtea”, care presupune restabilirea a 100% din curțile urbane. Fiecare dintre ele va fi asfaltată, iar trotuarele și bordurile vor fi renovate, vor fi instalate bănci noi, urne și terenuri de joacă pentru copii, a spus Șor.

Șeful administrației municipale din Orhei a anunțat un nou concept de spații verzi pentru oraș. Acesta presupune plantarea copacilor între trotuare și carosabil.

Iluminarea stradală

Primarul de Orhei a anunțat finalizarea celei de-a treia etape de instalare a sistemelor de iluminat stradal. Până la sfârșitul anului va fi finalizat un proiect privind iluminatul trotuarelor, în cadrul căruia vor fi instalate 300 de lămpi suplimentare pentru iluminarea zonelor pietonale.

Centru cultural în aer liber „grandios și fără precedent”

Ilan Șor a anunțat construirea unui centru cultural în aer liber grandios și fără precedent. În timpul verii, încăperea acestuia va servi pentru desfășurarea unui centru de divertisment pentru familii, cu atracții și tobogane de apă; iarna - aici vor fi desfășurate târgurile de Crăciun, iar în primăvară și toamnă - concerte și alte evenimente culturale. Șor a precizat că locuitorii din Orhei și oaspeții orașului vor putea vizita acest centru absolut gratuit.

Potrivit primarului de Orhei, în 2018, grădinițele vor fi supuse reparației capitale.

Modificările de infrastructură vor atinge una dintre cele mai acute probleme ale orașului Orhei - scurgerea apelor pluviale. Potrivit lui Ilan ȘOR, până la sfârșitul anului vor fi construite și modernizate sistemele de scurgere. Totodată, va fi restaurată și extinsă autogara, care, conform planului autorităților orașului, ar trebui să aducă fonduri suplimentare la bugetul municipal. De asemenea, modernizărilor vor fi supuse și stațiile auto.

Transport urban gratuit

Primarul de Orhei a anunțat că pe 10 septembrie în Orhei va începe să funcționeze transportul urban gratuit. 45 de unități noi vor transporta călătorii în raza orașului. În timpul orelor de vârf - de la 7 la 9 dimineața și de la 17 la 19, transportul va fi absolut gratuit.

Primarul de Orhei a asigurat că, pe parcursul anului 2018, vor fi construite 20 de apartamente sociale noi, pentru care oamenii nu vor plăti mai mult de cinci sute de lei pe lună timp de 35 de ani. Un credit ipotecar fără dobânzi cu astfel de condiții de creditare a fost aplicat pentru prima dată în Moldova.

Locuri de muncă

Autoritățile orașului intenționează să majoreze veniturile la bugetul orașului cu cel puțin 50% și să creeze peste 500 de locuri de muncă noi.

Totodată, construcțiile majore planificate în oraș, precum și întreținerea obiectelor construite, vor asigura cu locuri de muncă stabile sute de locuitori ai Orheiului, a adăugat primarul.

Concomitent, el a menționat că Primăria Orhei a asigurat stingerea din împrumutul bancar luat de fosta conducere, circa 77%, din suma rămasă spre achitare.

De unde bani?

Șor a subliniat că toate proiectele vor fi implementate din contul fondurilor proprii, atât bugetare, cât și extrabugetare, fără a apela la împrumuturi externe și credite.

Omul de afaceri Ilan Șor a fost ales în funcția de primar de Orhei în vara anului 2015. Șor este vizat în mai multe dosare legate de „furtul secolului”, în urma căruia a fost devalizat sistemul bancar din Republica Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal