Cum explică BNM de ce Sergiu Cioclea câștigă mai mult de 100.000 de lei lunar

Cum explică BNM de ce Sergiu Cioclea câștigă mai mult de 100.000 de lei lunar

Declarația de avere a guvernatorului BNM a arătat că Sergiu Cioclea câștigă pe lună mai mult decât președintele țării, premierul și speakerul Parlamentului luați împreună, mai exact 104.000 de lei. Agora a solicitat Băncii Naționale să explice cum se formează leafa lui Cioclea și cine o decide.

Din explicația băncii, aflăm că deși BNM este o instituție publică, ea aste una autonomă. „Nivelul salarizării membrilor Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei, inclusiv cel al Guvernatorului, este determinat de către Consiliul de supraveghere al BNM, conform Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei. Conform metodei de declarare a veniturilor, la data depunerii declarației, pentru anul 2016 a fost declarat venitul net, iar pentru anul 2017 - venitul brut, diferența fiind de peste 25%. Totodată, urmare modificării art.34 al Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei, pe parcursul anului 2017, a fost lansată prima etapă a procesului de implementare graduală a unui nou sistem de salarizare orientat spre armonizarea cu piața de muncă și sporirea competitivității BNM față de sectorul bancar comercial. Această etapă a implicat uniformizarea și transparentizarea sistemului de salarizare, inclusiv prin integrarea elementelor variabile de remunerare“, se explică în răspunsul oficial.

BNM informează că anul trecut a fost lansată prima etapă a procesului de implementare graduală a unui nou sistem de salarizare „orientat spre armonizarea cu piața de muncă și sporirea competitivității BNM față de sectorul bancar comercial”.

„În toamna anului 2017, BNM a inițiat un proces de reformare a sistemului de gestiune a resurselor umane, în cadrul unui vast proiect pus în aplicare cu suportul „KORN FERRY-Hay Group”, lider internațional pe piața de servicii de consultanță în domeniu. Această companie a realizat proiecte similare în peste 20 de bănci centrale din lume, precum Marea Britanie, Olanda, Canada, Finlanda, Japonia, România, Lituania și altele, precum și organizații financiare internaționale: FMI, Banca Mondială, Banca Centrală Europeană”, mai punctează BNM în răspunsul oferit redacției.

Amintim că pentru prima dată anul acesta, demnitarii și funcționarii publici sunt obligați să depună declarațiile în regim online, ele devenind publice imediat. Salariul anual al lui Cioclea a fost anul trecut de aproape 1,25 de milioane de lei, cel mai mare dintre cele descoperite până acum de presă.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal