RISE: Republica lui Ivan: Cum au obținut infractori căutați de Interpol protecția RM pentru 10 000 de dolari

RISE: Republica lui Ivan: Cum au obținut infractori căutați de Interpol protecția RM pentru 10 000 de dolari

„Creierul” scandalului de corupție „Emarsa” a fugit din Spania, iar alarma Interpolului s-a declanșat la nivel mondial. Fugarul s-a ascuns în Republica Moldova, sub o identitate falsă în casa unui preot din Chișinău. Avea să fie prins, dar banii l-au salvat - până într-o zi. În final, „creierul” a fost capturat pe strada Libertății dintr-o localitate aflată pe malul drept al Nistrului, scrie RISE.md.

Roca Samper Jorge Ignacio a dispărut din radarul autorităților spaniole în 2011. Acesta s-a ascuns în Republica Moldova sub un alt nume.

Gheorghii Botnari, născut pe 7 februarie 1970, în Republica Moldova, este numele fals al omului de afaceri spaniol. Roca a obținut ilegal cetățenia moldovenească contra sumei de 10.000 de euro. Doi intermediari moldoveni și angajați corupți de la o secție de eliberare a documentelor din Chișinău l-au ajutat pe spaniol să-și perfecteze actele, falsificând Registrul de Stat al Populației din Republica Moldova.

Publicitate

Intermediarii se numesc Vasile Munteanu și Vitalii Andreev. Aceștia au aranjat relația dintre Roca și funcționarii publici.

Astfel, la finalul anului 2011, Roca s-a prezentat la Secția de evidență și documentare a populației din sectorul Râșcani din mun. Chișinău și a completat o declarație de pierdere a „pașaportului de tip sovietic”, pe care în realitate nu l-a avut niciodată.

RISE Moldova a aflat că una din primele locații unde s-a ascuns Roca pe teritoriul Republicii Moldova a fost o casă din cartierul rezidențial din Chișinău, acolo unde se află locuințele mai multor ambasadori străini acreditați la Chișinău.

O altă ascunzătoare a fost iazul din satul Lăpușna, localitatea unde locuiește același Vasile Munteanu, în vârstă de 56 de ani, intermediarul care l-ar fi ajutat pe Roca să obțină identitatea moldovenească falsă și care ar fi intermediat mita pentru angajații Ministerului de Interne, se află sub anchetă penală din 2015.

Roca a mai locuit într-o casă din localitatea Corjova, Criuleni, aflată pe malul drept al râului Nistru, la 30 km de Chișinău.

Pe 1 iunie 2015 oamenii legii au făcut percheziții la casa din Corjova și au găsit mai multe documente false.

Omul de afaceri spaniol a fost arestat și judecat în Republica Moldova pentru folosirea documentelor oficiale false. Această infracțiune i-a adus în octombrie 2015 o condamnare de 10 luni de închisoare în Republica Moldova.

La 15 aprilie 2016 Roca a fost predat polițiștilor spanioli pe Aerorportul din Chișinău. În Spania, Roca a fost pus în fața magistraților care examinează cazul „Emarsa”.

Cam aceiași direcție a urmat-o și un cuplu american investigat de FBI pentru fraudă bancară și spălare de bani. Autoritățile din SUA au emis un mandat de arestare pe numele lor, însă funcționari corupți din Republica Moldova au falsificat Registrul de Stat al Populației și le-au oferit acestora pașapoarte cu identități false, valabile în toată lumea.

Pe urmele lor au călătorit și un interlop din Kazahstan condamnat pentru trafic de droguri, un rus investigat la Moscova pentru escrocherie, dar și alți infractori străini care rămân și astăzi în zona de anonimat.

Continuarea acestor istorii și alte cazuri similare de schimbare frauduloasă a identității o vezi pe RISE.md.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal