Directorul liceului „Orizont” despre reținerea sa: „Totul se rotește în jurul finanțării Turciei pentru reconstrucția Președinției”

Directorul liceului „Orizont” despre reținerea sa: „Totul se rotește în jurul finanțării Turciei pentru reconstrucția Președinției”

Potrivit Ziarului de Gardă, Turgay Șen consideră că dosarul a fost deschis la indicația conducătorilor din R. Moldova, în interesul conducerii autoritare din Turcia, ca răspuns la finanțarea reparației în sumă de peste 10 milioane de euro a clădirii Președinției R. Moldova, asigurată în totalitate de Guvernul Turciei.

Directorul liceului „Orizont” din Chișinău a spus pentru sursa că pe parcursul a 7 ore de reținere, nu i s-a oferit nicio explicație din partea organelor de drept privind reținerea sa, ci i s-a spus doar că „posibil să fie o eroare, ne cerem scuze”.

Intuind că ar urma o schemă de returnare a sa în Turcia, similară cu cea din Kosovo, care a avut loc cu o săptămână înainte, Turgay Șen a scris o cerere prin care a cerut azil politic, iar depunerea ei a durat patru ore. Cererea a fost înregistrată doar după ce au fost invitați reprezentanții organizației non-guvernamentale „Centrul de Drept al Avocaților”, parteneri ai UNHCR (Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați), care, la fel, au întâmpinat aceeași problemă privind depunerea și înregistrarea cererii de azil.

Publicitate

Directorul liceului „Orizont” spune că angajații Poliției de Frontieră au ignorat temerea sa de a fi persecutat de către forțele de ordine turcești. La insistența reprezentantului „Centrului de Drept al Avocaților”, cererea de azil a fost înregistrată abia după două ore de la sosirea acestuia la fața locului.

La 29 martie curent, șase cetățeni turci - cinci angajați ai școlilor Mehmet Akif din Kosovo și un medic - au fost arestați la Gjakova și Pristina. Se întâmplă la o lună după ce în februarie curent, aflat într-o vizită în Kosovo, ministrul adjunct al justitiei din Turcia, Biljal Ujar, și-a exprimat îngrijorarea față de acțiunile mai multor membri ai organizației lui Fetullah Gulen din Kosovo. Agenția turcă Anadolu a anunţat că cei 6 turci, presupuşi membri ai organizaţiei lui Fetullah Gulen, au fost capturaţi printr-o operaţiune desfăşurată de MIT (serviciul intern de securitate al Turciei) şi aduşi în Turcia.

Potrivit zdg.md, Turgay Șen consideră că autoritățile moldovenești de comun acord cu serviciile secrete ale Turciei au organizat același scenariu ca și în Kosovo. „Deci, scenariul era transmiterea mea către reprezentanții Turciei. Doar după forfota cu depunerea cererii de solicitare a azilului politic în R. Moldova, reprezentanții SIS mi-au pus la dispoziție în formă electronică o citație la procuratură”, declară directorul general al liceului „Orizont”.

În citația care i-a fost prezentată, era indicat că dosarul penal în care Turgay Șen are statut de bănuit a fost inițiat în noiembrie 2017, pe motive de „finanțare a terorismului”.

„Din noiembrie 2017 până în prezent, am efectuat câteva vizite peste hotare, în țările UE, dar nu am fost oprit niciodată. Ceea ce dovedește faptul că nu există probe, iar dosarul a fost deschis la indicația conducătorilor din R. Moldova în interesul conducerii autoritare din Turcia”, se arată în răspunsul lui Turgay Șen.

„Totul se rotește în jurul finanțării Turciei pentru reconstrucția clădirii Președinției din R. Moldova”

Turgay Șen, consideră că închiderea liceelor Orizont face parte din promisiunea conducerii R. Moldova ca răspuns la finanțarea Turciei pentru reconstrucția clădirii Președinției din R. Moldova.

„Totul se rotește în jurul finanțării Turciei a clădirii Președinției din R. Moldova, iar închiderea liceelor „Orizont” face parte din promisiunea conducerii R. Moldova ca răspuns la această finanțare, deoarece în timpul vizitei prim-ministrului turc în primăvara anului trecut în R. Moldova, acesta a declarat public să fie închise aceste școli pe motiv că profesorii ar fi participat la organizarea puciului din iulie 2016 în Turcia”, declară Turgay Șen.

Autor:

Directorul liceului consideră că „susținerea relațiilor cu liderul autoritar turc de către unii politicieni din R. Moldova, constituie un pas înapoi în planul integrării R. Moldova în lumea democratică și liberă”, mai scrie Ziarul de Gardă în articol.

Amintim că, aflat în vizita oficială în R. Moldova, în mai 2017, premierul Turciei Binali Yildirim a cerut autorităților moldovene să închidă rețeaua de licee „Orizont”. Potrivit lui Yildirim, școlile ar face parte dintr-o rețea teroristă condusă de clericul Fethullah Gülen, pe care autoritățile turce o acuză de tentativa de lovitură de stat care a avut loc la Ankara anul trecut.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal