„Este un strigăt din adâncul sufletului”. Un grup de inițiativă propune modificarea legislației în domeniul muncii

„Este un strigăt din adâncul sufletului”. Un grup de inițiativă propune modificarea legislației în domeniul muncii

Situațiile dramatice în care ajung unele persoane care pleacă la muncă peste hotare i-au determinat pe reprezentanți ai mai multor agenții de angajare din Moldova să vină cu o propunere comună de modificare a legislației. Acestea cer legalizarea plății pentru serviciile de mediere a muncii. Potrivit lor, modificarea propusă i-ar descuraja pe așa-zișii „particulari”, care promit persoanelor un loc de muncă peste hotare în schimbul unei sume de bani, însă dispar odată ce persoana în cautarea job-ului părăsește țara.

„Nu este pur și simplu o propunere, este un strigăt din adâncul sufletului”, a spus Mihail Mihalache, un reprezentant al companiilor de angajare. Potrivit acestuia, doar 20% - 30 % din persoanele în căutarea unui loc de muncă peste hotare se adresează la agențiile licențiate, în timp ce circa 70% pleacă cu ajutorul „ilegalilor” (termenul folosit pentru a face trimitire la persoane particulare).

„Particularul strânge oamenii în stradă, ia bani de la ei fără niciun fel de contract, iar, la final, îi trimite în direcții necunoscute, închide telefonul și dispare”, a spus reprezentanta companiei Oxanida Consulting, Oxana Bașlîcova. Potrivit acesteia, odată ajunși peste hotare, oamenii își dau seama că au fost înșelați. Flămânzi și obosiți, aceștia caută cu disperare orice oportunitate de a lucra.

Publicitate

„Ei se adresează la noi, ne cer ajutor, dar noi suntem nevoiți să refuzăm pentru că ei pleacă fără actele de muncă. Astfel, ei încep să lucreze la negru”, a mai spus aceasta, adăugând că o persoană nu se poate angaja peste hotare doar în baza pașaportului biometric.

Conform lui Bașlîcova, „cei mai mari provocatori” ai asemenea situații sunt anunțurile în ziare și pe site-uri web care promit salarii mari, condiții bune de muncă și plecarea „într-un timp foarte scurt”. Aceste anunțuri deseori nu sunt verificate de organele de control, a adăugat oficiala.

Reprezentanții agențiilor prezenți la conferință au cerut modificarea legii 180 în vederea legalizării plăților pentru serviciile de mediere a muncii.

„Astfel, îi vom elimina de pe piață pe particulari și vom readuce oamenilor încrederea în agenții. Vom aduce la minim ponderea persoanelor mințite de particulari”, a conchis Rodica Cojocari, reprezentanta unei agenții.

sursa video: privesc.eu

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal