Tentativa socialiștilor de a reglementa prin lege comportamentul spectatorilor la evenimentele sportive oficiale a stârnit discuții în Legislativ. Pe alocuri amuzante sau de nedumerire, intervențiile deputaților au pus la îndoială unele aspecte din inițiativa legislativă. „Domnule Bolea, eu vă respect și nu vreau să vă jignesc. Dar îmi pare că n-am mai auzit așa prostie (trad. din rusă). Conform acestei legi se poate de strigat pe stadion „Судью на мыло”? Vasile, cum îți imaginezi matale executarea acestei legi?”, l-a întrebat Vladimir Voronin pe socialistul Bolea, autorul proiectului de lege.
UPDATE 18:27 Proiectul de lege privind regulile de conduită a spectatorilor în cadrul desfășurării competițiilor sportive oficiale a fost votat în prima lectură.
„De ce nu ai scris cum să se comporte oamenii în teatru, în alte locuri? Dați să mergem și mai departe, nu numai acolo”, a spus Voronin.
„Și în Parlament”, a intervenit președintele Legislativului.
„În Parlament există un Regulemant pe care domnul Candu îl respectă strict”, a spus liderul PCRM.
„A doua laudă pentru ziua de azi. Colegii o să bănuiască ceva, domnule Voronin”, a glumit Candu.
„Spectatorii la competițiile sportive, în vâltoarea evenimentului sunt mai agitați. Dumneavoastră personal cred că ați văzut că știrile la televizor, când în agitația aceasta, într-adevăr, spectatorii pot provoca și dezordini în masă mai ales în cadrul unor evenimente sportive de anvergură. De exemplu Campionatul Mondial la fotbal, Campionatul European la fotbal, unde ați văzut, în Franța de exemplu, fanii își permiteau mai multe decât trebuie.
Ceea ce ține de „Судью на мыло”, vreau să vă spun că după părerea mea e un lucru nepermis. Pe timpuri am făcut sport și inclusiv când am timp liber mă implic în activități sportive. Un sport, după cum se spune, care a fost inventat de huligani, sau un sport pentru huligani, dar în care joacă gentlemanii, este rugby-ul. Există un principiu în rugby - la arbitru nu se apelează. Cu el pot să vorbească doar două persoane în teren - căpitanii celor două echipe”, a răspuns Vasile Bolea.
„Există atare reglementări în practică internațională?”, l-a întrebat liberal-democratul Deliu.
„Da, există, în țări unde sportul a devenit o industrie adevărată. Există în practic toate statele UE, la noi în regiune și inclusiv la vecini. Inclusiv acorduri internaționale, i-a răspuns autorul proiectului.
Deliu a anunțat că fracțiunea PLDM „va susține conceptual” proiectul de lege, însă i-a făcut observație lui Bolea cu privire la limbajul folosit la redactarea documentului. „Limbajul, ortografia și punctuația unui act legislativ trebuie să fie completă, corectă și fără echivoc. Se creează impresia că acest act a fost scris nici în română, nici în moldovenească. Pentru lectura a doua trebuie modificări”.
Totodată, Deliu s-a interesat „care sunt criteriile de atribuire a termenului „oficial” unei competiții sportive, or actul legislativ trebuei să aibă un caracter general. Dumneavoastră nu ați explicat de ce anume reglementăm o competiție oficială. Și de ce să nu reglementăm în genere toate competițiile sportive, nu doar oficiale?”.
Discuțiile prelungite l-au făcut pe Voronin să-l ironizeze pe Dumitru Diacov, deputatul care propune des aplicarea articolului 108 din Regulamentul Parlamentului, pentru a înceta discuțiile la un proiect de lege.
„El azi nu-i, dar eu am fost împuternicit de domnul Diacov să propun aplicarea articolului 108 din Regulamentul Parlamentului. De ce chinuim noi omu ista în joia sacră? Doamne ferește. Hai să-i dăm voie să plece la locul lui”, s-a referit liderul comunist la Vasile Bolea, care răspundea întrebărilor deputaților de la tribuna centrală.
„Aveți procură, da?”, l-a întrebat președintele Parlamentului pe Voronin, după care a supus votului propunerea comunistului.
„O propunere făcută de domnul Diacov prin domnul Voronin, cine este pentru?”, li s-a adresat Andrian Candu deputaților. Pentru propunere lui Voronin a votat chiar și raportorul de la tribună, situație care a stârnit amuzamentul președintelui Parlamentului.
„Eu așa ceva încă n-am văzut. Chiar și domnul raportor a ridicat mâna. Domnule Bolea, cum așa ceva?”
Președintele Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media,, Vladimir Hotineanu, a susținut inițativa legislativă. Răspunzând la întrebarea comunistului Reidman, de ce nu se reglementează comportamentul oamenilor la întrunirile în masă, în general, Hotineanu a replicat că proiectul de lege vizează întrecerile sportive de masă. „Dar dacă dumneavoastră insistați, o să discutăm propunerea pentru lectura a doua”, a adăugat el.
Proiectul de lege urmează a fi supus votului pentru prima lectură. Acesta prevede drepturile și obligațiile spectatorilor care asistă la evenimente sportive oficiale.
Vezi și aceste știri

Da, dar nu prea? Partidul Șor, deși a votat modificarea Constituției în primă lectură, impune condiții pentru lectura finală. Iată ce propun

Un copil de opt ani a rămas paralizat, după ce dentistul i-a injectat anestezia. La 11 ani distanță, mama caută dreptate la CtEDO
