Un studiu elaborat de Organizația Internațională a Muncii (OIM) scoate la iveală realitățile din câmpul muncii în Republica Moldova. În primele trei luni ale anului 2018, numărul șomerilor a depășit zece mii de oameni, o parte din aceștia fiind tineri. Totodată, OIM, împreună cu autoritățile centrale și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a inițiat un program pilot de formare profesională la locul de muncă, în cadrul căruia 61 de persoane au fost plasate în câmpul muncii.
„Peste un sfert din tinerii din Moldova, conform unui studiu al OIM, nu sunt angajați și nu urmează nicio o formă de învățămînt, iată de ce, aceștia își pot pierde ușor capitalul uman acumulat în timpul școlii cu consecințe negative cît pentru ei atît și pentru societate. Această măsură vine ca o soluție care permite integrarea acestora pe piața muncii, or, aceasta se înscrie în unul din Obiectivele Globale - să promovăm creșterea unei economii incluzive și de durată, ocuparea forței de muncă și munca decentă pentru toți, direcții la care proiectul OIM contribuie, prin diverse acțiuni adresate promovării ocupării și dinamizării tranziției de la școală la primul loc de muncă”, a declarat coordonatorul proiectului „Promovarea ocupării tinerilor” OIM, Violeta Vrabie.
Conform datelor ANOFM, în perioada ianuarie-martie 2018, au fost înregistrați circa 10456 șomeri, dintre care plasați în câmpul muncii 3515 persoane.
Programului pilot de formare profesională la locul de muncă a șomerilor, lansat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), ANOFM și OIM, este adresat șomerilor necalificați, în special tinerilor, cu accent pe cei dezavantajați și are are drept scop reintegrarea pe piața muncii, a persoanelor aflate în șomaj, sporirea angajării acestora, corelarea necesităților pieții muncii cu oferta forței de muncă, cât și crearea locurilor de muncă decente.
În cadrul programului, 65 de şomeri au fost instruiți la locul de muncă, dintre care 26 în funcția de bucătar şi 39 de cusător. Ulterior, aceștia au fost plasați în câmpul muncii.
În scopul implementării Programului pilot au fost selectate 7 agenţii teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă (AOFM), şi anume: Chişinău, Bălţi, Cahul, Soroca, Donduşeni, Râșcani, Hâncești. Având la bază tendinţele înregistrate cu privire la oferta şi deficitul angajatorilor de forţă de muncă în ultimii 5 ani, s-au selectat pentru procesul de pilotare 2 profesii, şi anume: cusător (industria uşoară) şi bucătar. Din numărul total de 65 de şomeri antrenaţi la cursurile de formare profesională la locul de muncă, 52 sunt femei, iar din totalul beneficiarilor incluși în programul pilot, 20 șomeri sunt domiciliați în mediul rural.
Vezi și aceste știri

Săptămâna începe cu ploi și temperaturi de până la +30. Cum va fi vremea în următoarele zile

Putin planifică prima vizită externă de la începutul războiului în Ucraina. Iată unde va merge

Altercații între doi deținuți din Penitenciarul nr. 17-Rezina. Unul dintre bărbați a ajuns în Secția de terapie intensivă
Advertoriale

Aridon Group – 30 de ani de succes, realizări, clienți fideli și echipă dedicată (VIDEO)

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni
