SONDAJ. Ce facem de Paște: Câți chișinăuieni vor merge la biserică și câte ouă vor avea ei pe masa de sărbătoare

SONDAJ. Ce facem de Paște: Câți chișinăuieni vor merge la biserică și câte ouă vor avea ei pe masa de sărbătoare

Anul acesta, Sărbătoarea Paștelui va fi marcată de majoritatea covârșitoare a locuitorilor Chișinăului, cu toate că mulți dintre ei planifică să aibă mai puține cheltuieli pentru masa de sărbătoare decât în trecut. Sondajul efectuat de compania iData arată ce buget au prevăzut locuitorii Capitalei pentru Ziua Paștelui, câți dintre ei au ținut Postul și ce bucate preferă să consume locuitorii cu ocazia sărbătorii.

MAI MULȚI CHIȘINĂUIENI SĂRBĂTORESC PAȘTELE

96,3% dintre persoanele interviavate în cadrul sondajului spun că sărbătoresc Paștele. Este cu 2% mai mult decât anul trecut. Diferența poate fi explicată inclusiv prin faptul că, de data această, la sondajul au participat persoanele din suburbiile Chișinăului, considerate a fi mai evlavioși. Totodată, numărul persoanelor care spun că vor merge la biserică la Slujba de Înviere a crescut cu peste 6% în comparație cu anul trecut.

Publicitate
...

MAI MULTE PERSOANE AU ȚINUT POSTUL

55,9% dintre respondenți au spus că au ținut, timp de cel puțin o zi, postul de dinaintea Paștelui, cu circa 13% mai mult în comparație cu cei intervievați în 2017. Cu toate acestea, numărul celora care au ținut postul timp de mai mult de o săptămână a scăzut.

SĂRBĂTOAREA PAȘTELUI, UN PRILEJ BUN PENTRU REUNIUNEA CU FAMILIA

Tot mai mulți louitori ai Capitalei spun că, pentru ei, Paștele înseamnă, în primul rând, reuniunea cu cei dragi. În cazul celor intervievați la Aeroportul Internațioanal Chișinău, numărul persoanelor care consideră așa este unul foarte mare. Totodată, aproape o pătrime dintre respondenți au spus că, în cazul lor, la masa de Paște se vor aduna mai mult de cinci persoane.

...

COZONACI ȘI OUĂ, PRODUSE INDISPENSABILE PE MASĂ DE PAȘTI

Mai mulți locuitori ai Chișinăului nu-și pot imagina o masă de Paște fără ouă vopsite, cozonaci sau Pasca tradițională. Alte bucate importante pentru chișinăuieni sunt salate și carnea, în special, carnea de miel. Bucatele tradiționale moldovenești, cum ar fi plăcintele și mămăliga, nu intră în top-ul preferințelor chișinăuienilor de Ziua Paștelui.

CHELTUIELILE CHIȘINĂUIENILOR ÎNAINTE DE PAȘTI

41% dintre respondenți au spus că nu planifică să cheltuiască mai mult de 500 de lei cu ocazia Sărbătorii de Paști. 29% dintre respondenți spun că vor cheltui între 500 și 1 000 de lei, iar aproape o treime crede că cheltuielile lor vor depăși 1 000 de lei. Cei care se declară moldoveni/români sunt dispuși să cheltuiască mai mult cu ocazia sărbătorii decât reprezentanți ai altor etnii, arată rezultatele sondajului.

CÂTE OUĂ VOR FI PE MASA DVS DE PAȘTE?

9% dintre respondenți au spus că nu vor avea nici măcar un ou pe masa de Paște. 35% vor avea între două și 10 ouă, iar 28% dintre persoanele intervievate vor avea mai mult de 11 ouă pe masa de sărbătoare. Din punct de vedere etnic, moldovenii și ucrainenii sunt cei care vor avea mai multe ouă pe masă decât reprezentanți ai altor etnii, arată datele sondajului.

...

MAI PUȚINE PERSOANE VOR SĂ MEARGĂ DE BLAJINI LA CIMITIR

Numărul persoanelor care au afirmat că vor merge la cimitir de Blajini a scăzut în comparație cu datele sondajului din 2017. 83,2% de ucraineni intervievați spun că vor face acest lucru, urmați de 83,1% de moldoveni.

Sondajul iData a fost efectuat în perioada 28 martie - 2 aprilie, pe un eșantion de 761 de persoane în vârstă de la 18 ani.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal