VIDEO. „Diferența e una îngrozitoare”. După ce le-a vizitat, socialistul Ceban anunță startul unor colaborări cu primăriile a trei capitale

VIDEO. „Diferența e una îngrozitoare”. După ce le-a vizitat, socialistul Ceban anunță startul unor colaborări cu primăriile a trei capitale

Proaspăt întors din vizitele întreprinse în trei capitale europene - Budapesta, Baku și Minsk - candidatul PSRM la funcția de primar general al Capitalei anunță că s-a înțeles în privința unor colaborări și schimburi de experiență cu administrațiile celor trei orașe în domeniul urbanisticii, proiectării și a sistemului de transport public. Totodată, Ion Ceban s-a arătat îngrozit de diferența nivelului de dezvoltare între Chișinău și Minsk, în condițiile în care ambele orașe au fost capitale sovietice.

Ceban: Budapesta e gata să ne ajute cu planul urbanistic general

„Primăria Chișinău are mai multe acorduri de colaborare, dar acestea în mare măsură sunt pur și simplu documente care se află pe polițele funcționarilor din Primărie. Nu există o structură care să administreze aceste procese de colaborare, iar ele pot fi foarte benefice”, a spus Ceban într-o conferință de presă.

Publicitate

„Am vizitat mai multe proiecte de infrastructuri și instituții sociale - spitale, școli. Am reușit să avem foarte multe discuții și înțelegeri foarte bune. Suntem gta să lucrăm pe mai multe domenii. Cu Budapesta în scurt timp vom dezvolta un acord amplu de colaborare”, a anunțat Ceban.

„Toată lumea se miră cum Chișinăul nu are un plan urbanistic general funcționat, pentru că altfel nu poate să se dezvolte un oraș. Practic la toate întrevederile am solicitat suportul specialiștilor din acest domeniu din aceste capitale, și există o deschidere spre a ne ajuta. Sunt gata să ne ajute cu planul urbanistic general, să ne pună la dispoziție experiența lor, profesioniștii și planurile pe care le au”

Autor:

„Transportul public este foarte bine pus la punct practic în toate cele trei capitale. Tramvaie, troleibuze, matrouri, tramvaiuri specializate. Cu tichetarea electronică, sisteme integrate de evidență și alte detalii. Ei sunt gata să ne ajute în aceste direcții”, a mai spus Ion Ceban.

„Cele mai bune practici și standarde sunt aplicate la Minsk”

„O agendă bună am avut-o la Minsk. Probabil că ar fi bine ca să întreprindă o vizită acolo un grup de jurnaliști din toate taberele posibile să vadă cum arată un oraș care este adminsitrat bine și cum poți numi o capitală europeană. Cele mai bune practici și standarde, atât europene cât și globale în administrarea municipalității, sunt aplicate la Minsk, despre acest lucru la noi nu prea se cunoaște. Am rămas profund impresionat”, a decalrat președintele fracțiunii PSRM din Consiliul Municipal Chișinău.

„Am vizitat instituții cu caracter social. Marea majoritatea a lor sunt deja integrate prin platforme digitale. Copiii au acces pe baza cartelelor, totul este digitalizat, părinții primsc sms-uri despre frecvența și reușita copiilor, este un sistem de interacțiune direct cu părinții. Toate instituțiile sunt dotate cu tehnică performantă, începând cu table digitale și terminând cu infrastructura sportivă. Bazine, săli de sport, săli de fitness. Înscrierile la școli, la grădinițe se fac online”, a mai spus Ceban.

„Este tot o capitală care vine din spațiul CSI, dar diferența este una îngrozitoare, iar asta deranjează cel mai mult. E vorba în primul rând de voință politică și finalizând cu lucrul în echipă”

Autor:

Ceban: Specialiști de la noi vor merge în Minsk pentru schimb de experiență

„Cu partea bielorusă ne-am înțeles că în scurt timp specialiști de la noi vor merge pe cel puțin două filiere. Una ține de gospodăria comunal-locativă. N-am mai văzut așa curățenie și orașele în care am fost, dar am fost în multe. Au lucruri bine fundamentate - cine, când și unde este repartizat, care este încărcătura zilnică a muncitorului. Ei sunt gata să ne transmită toate planurile, standardele funcționale, ca să vedem cum poate fi repartizaată acestă muncă în funcție de buget. Un alt grup va pleca la institutele de proiectări, pentru a discuta despre planul urbanistic”, a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Igor Dodon.

Ceban însă nu a menționat modalitatea prin care specialiștii din Chișinău vor merge la Minsk.

„Chișinăul trebuie să rămână deschis proiectelor de colaborare. Cu regret, în ultimii ani Capitala a degradat în loc să se dezvolte”, a încheiat acesta.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal