Monica Babuc: De ce ar trebui să credem că toți copiii trebuie să susțină BAC-ul? Nici pe departe

Monica Babuc: De ce ar trebui să credem că toți copiii trebuie să susțină BAC-ul? Nici pe departe

Se pare că discuțiile parlamentare de anul trecut despe simplificarea BAC-ului nu găsesc susținere în persoana ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc. Democrata este de părere că percepția moldovenilor despre BAC este din start una greșită, mulți părinți și elevi fiind siguri că trebuie să susțină examenul după 12 clase „vrei nu vrei”. Potrivit lui Babuc, care a participat la emisiunea „Glavnoe” de la TVC21, „BAC-ul e un examen serios, pe care nu toți îl pot susține” și nici nu ar fi nevoie.

„Acum se vorbește că rata de 62% de promovabilitate la BAC nu este una tocmai bună. Dar eu vreau să vă spun că nici în țările dezvoltate nu e o rată de promovare de 100%, nemaivorbind că aceasta poate fi cu mult mai mică. La noi din start a fost setată o atitudine proastă față de BAC. Vrei nu vrei, chiar dacă nu suntem la nivelul țărilor dezvoltate, educația pune în fața tuturor cerințe egale. Noi am sărit dintr-o barcă în alta, de la examene după clasa a 10-a la BAC, iar copiii dădeau examenele cam tot ca noi, când promovabilitatea era cam de 100%. Atunci funcționa principiul promovării totale, că toți copiii vor nu vor, pot sau nu pot, trebuie să termine 10 clase. Noi în clasă aveam băieți care în clasa a zecea citeau cu greu. Cum să dea el examenul? Ei erau favorizați, iar la greșelile lor se închideau ochii și dădeau examenul pe un 3 (n.r. - e vorba despre sistemul de notare unde 5 e notă maximă). Asta nu sunt însă condițiile în care copii noștri trebuie să susțină BAC-ul”, crede ministra.

Babuc subliniază deschis că „nu toți copiii trebuie să susțină BAC-ul, nici pe departe”.

Publicitate

„Nu toți părinții trebuie să sufere că ai lor nu au dat BAC-ul. Știți, în prezent e așa un deficit de lăcătuși, surori medicale, muncitori, etc. De ce ar trebui să credem că toți copii trebuie să susțină BAC-ul? Cei care-l susțin sunt cei care pot să o facă. E un examen serios, pe care nu toți îl pot susține. E important să se înțeleagă că nu trebuie de pus semnul egal între importanța ta umană și profesională și performanța ta la BAC”, a mai ținut să spună Monica Babuc.

Amintim că după sesiunea din 2017, mai multe ședințe ale Parlamentului au fost dedicate subiectului bacalaureatului. Atunci, mai mulți deputați, după raportul viceministrei din acea vreme Lilia Pogolșa, spuneau că examenul este unul prea complicat, care pune piedici elevilor. „Aproape 50% din copii nu susțin BAC-ul și sunt trimiși la plimbare. Ce fac pedagogii noștri dacă un procent atât de mare nu reușesc să treacă?”, spunea atunci președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, coleg de partid cu Babuc.

Ulterior, colegii PD-ului în majoritatea parlamentară, PPEM, au propus un proiect prin care un elev să poată să se înscrie la examenul de BAC de câte ori dorește până îl va promova. O condiție ar fi instituirea unei taxe pentru cei care au picat examenul în decurs de două încercări, iar aceasta va fi stabilită de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal