ZdG: Detalii din dosarele a trei morți suspecte din aprilie 2009

ZdG: Detalii din dosarele a trei morți suspecte din aprilie 2009

Patru tineri au fost găsiţi morţi în aprilie 2009, la scurt timp după protestele masive împotriva guvernării comuniste: Valeriu Boboc, Maxim Canişcev, Evghenii Ţapu şi Ion Ţâbuleac. Oficial, s-a probat că singurul tânăr ucis atunci a fost Valeriu Boboc. În celelalte trei cazuri, anchetele penale au ajuns la concluzia că tinerii s-ar fi sinucis, după ce ar fi suferit, în prealabil, de probleme psihice. ZdG a solicitat şi a primit acces la dosarele celor trei morţi suspecte și relatează detaliile din dosar.

Maxim Canişcev avea 21 de ani neîmpliniţi în timpul evenimentelor din aprilie 2009. Era născut la Ungheni, dar locuia în mun. Chişinău, într-un cămin din strada Studenţilor, fiind student la Universitatea Tehnică din Moldova, specialitatea Electroenergetică, anul 3. Trupul neînsufleţit al acestuia a fost găsit, la 19 aprilie, în lacul din satul Ghidighici.

Evghenii Ţapu, 26 de ani, născut la Soroca. Acesta a fost găsit strangulat la 15 aprilie 2009, în jurul orei 13.30, la etajul tehnic al unui bloc din str. Albişoara. Cadavrul său era atârnat de lemnul care ţinea acoperişul clădirii. Poliţia a fost alertată de un locuitor al blocului, care a descoperit cadavrul în timp ce încerca să facă ordine la acel etaj. Poliţiştii au stabilit că Evghenii era strangulat cu şireturile de la propria încălţăminte, care se afla lângă cadavru.

Publicitate

Ion Ţîbuleac avea 21 de ani. Era născut la Bolohan, r. Orhei, iar în ultimii săi ani din viaţă lucra în Federaţia Rusă. Cadavrul său a fost descoperit la 8 aprilie 2009, ora 07.00, în urma unui apel la 902. Ţîbuleac a fost descoperit „cu semne de moarte violentă” sub un pilon de tensiune înaltă, amplasat pe Calea Moşilor din Chişinău.

Corpul neînsufleţit al lui Maxim a fost găsit pe 19 aprilie, în lacul din s. Ghidighici. Cadavrul a fost identificat de fratele lui Maxim, Veaceslav. Peste trei zile, pe 22 aprilie 2009, acesta a depus o cerere prin care „ruga” organele de poliţie să înceteze căutarea fratelui său, pe motiv că acesta a fost găsit. Fiind audiat, iniţial, fratele lui Maxim declara că până la data de 11 martie 2009, i-a telefonat lui Maxim şi l-a invitat în ospeţie, dar că a fost refuzat. Acesta le-a spus poliţiştilor că, după 12 martie, îi telefona lui Maxim, dar acesta nu-i mai răspundea la telefon. La 19 martie, la telefonul lui Maxim răspundea robotul. Veaceslav le-a mai relatat anchetatorilor că, pe 21 martie 2009, i-a telefonat şeful grupei în care studia Maxim, comunicându-i că acesta nu frecventa orele de mai bine de o săptămână. La audieri, acesta a precizat că, în 2006, fratele său ar fi suferit un stres, în urma căruia şi-a pierdut, temporar, memoria, fiind internat pentru o scurtă perioadă şi la Spitalul de Psihiatrie, pentru tratament.

Citiți istoriile integralpe ZdG.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal