Cum se va împărți terenul și câți ani vom întoarce banii. Statul a făcut public proiectul condițiilor de construcție a Arenei Chișinău

Cum se va împărți terenul și câți ani vom întoarce banii. Statul a făcut public proiectul condițiilor de construcție a Arenei Chișinău

Înainte de sărbătorile pascale, guvernarea a publicat proiectul obiectivelor şi condiţiilor parteneriatului public-privat pentru proiectarea Arenei Chișinău. Din el aflăm că vegetația de pe terenul de la Stăuceni va trebui tăiată în maxim două luni, iar apoi statul va crea un SRL „Arena Națională” pentru a începe procedura de PPP. Din document aflăm și ce parteneri privați vor fi admiși la concurs, dar și în cât timp statul promite să întoarcă banii investitorului.

Așadar, după ce în maxim două luni terenul de la Stăuceni va fi curățat, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va trebui să fondeze, timp de o lună, SRL „Arena Chișinău”. Apoi se planifică încheierea contractului PPP pentru executarea lucrărilor de proiectare și construcție. Același minister, după ce contractul cu investitorul va fi încheiat, va trebui să propună modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2018 prin alocarea sumei de 102 milioane de lei, iar apoi alocarea a încă 100 de milioane din bugetul pe 2019.

Citește și: ZdG: Democrații au luat 200 de milioane de lei pentru Chișinău Arena din bugetul de stat pentru drumuri

Publicitate

Livada care va deveni Arena „Chișinău”. Imagini cu DRONA: Cum arată terenul de la Stăuceni

Din document aflăm că Arena va trebui să aibă:

- minim 4000 locuri/ scaune;- capacitate de găzduire a diverselor evenimente sportive, culturale, conferințe, concerte, expoziții;- zonă de parcare cu capacitate de minim 1000 locuri;- zonă separată pentru antrenamente și evenimente mici;- zonă separată pentru Aqua Park, Spa și Fitness acoperite, piscină olimpică cu 500 de locuri, corturi de tenis (cel puțin 8), puncte de alimentație publică. Guvernarea stipulează că odată ce investitorul va primi autorizația de construcție, începe numărătoarea inversă a 12 luni până când Arena va trebui să fie gata.

Care sunt criteriile de selecție a partenerului privat: - experiență generală în domeniul construcțiilor cu minimum 3 proiecte de proiectare și construcție realizate pe parcursul ultimilor 5 ani (2013-2017), cel puțin cu o valoare de 30 mln. euro/ proiect; - experiență în construcția edificiilor de profil sportiv similare obiectului contractului parteneriatului public-privat (arene, complexe sportive, stadioane) - minimum un proiect realizat pe parcursul ultimilor 5 ani. Proiecte care sunt în etapa de execuție de peste 50% sunt considerate eligibile - cifra de afaceri medie anuală minimă din activități de construcții de cel puțin 50 mln. euro/ an în ultimii 3 ani; - acces la linii de finanțare de minimum 50 mln. euro de la instituții bancare sau orice alte instituții financiare cu reputație. Citește și: VIDEO. Conceptul Chișinău Arena al PDM, tăiat din prezentarea unei arene similare din Franța, prezentată în 2014 Statul promite că după semnarea contractului va asigura împărțirea terenului de 62 de hectare astfel: 10 hectare pentu arenă, parcare, terenuri de tenis, etc, iar 52 de hectare figurează în document drept teritoriu „în perspectiva extinderii zonei de agrement”. De asemenea, statul promite că va întoarce investițiile firmei în 10 ani, iar în primul an - 25% din toate cheltuielile.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal