Guvernul nu a reușit încă să rezilieze contractul de privatizare a hotelului Național

Guvernul nu a reușit încă să rezilieze contractul de privatizare a hotelului Național

Agenţia Proprietăţii Publice a iniţiat pe 3 ianuarie 2018, un proces contra firmei Alfa-Engineering SRL, privind rezoluţiunea contractului de vânzare-cumpărare a pachetului de acţiuni ale statului în SA Moldova-Tur, care deţine hotelul Naţional, o ruină din centrul Chişinăului.  Procesul a fost intentat după ce acum cinci luni, pe 15 noiembrie 2017, premierul Pavel Filip pe neașteptate și-a adus aminte că mai multe obiective privatizate, incluisv hoteul Naţional stau ruină de zeci de ani, iar unele mega-proiecte investiționale au rămas doar pe hârtie, scrie mold-street.com

Potrivit cererii depuse pe 3 ianuarie 2018, în judecătoria Chişinău, Agenţia Proprietăţii Publice cere obligarea restituirii de către Alfa-Engineering în proprietatea statului, a obiectului contractului de vânzare-cumpărare din anul 2006 - 1.081.506 acţiuni ale SA Moldova-Tur, ce constituie 83,24% din acţiunile societăţii.

Pe 9 ianuarie 2018, Judecătoria Chișinău (sediul Centru) a emis o încheiere prin care respins cererea pe motiv că "nu este competentă să judece pricina" (art.170 alin.(1) lit.b) Codul de Procedură Civilă) şi a explicat Agenției că urmează să depună cererea de chemare în judecată la instanţa competentă - Judecătoria Căuşeni. Adică acolo unde este înregistrată firma Alfa-Engineering.

Publicitate

Cu toate acestea pe 29 ianuarie 2018, Agenţia Proprietăţii Publice a depus la Curtea de Apel Chişinău recurs, solicitând casarea încheierii Judecătoriei Chișinău din 9 ianuarie 2018 cu stabilirea, în temeiul art. 39 alin. (2) al Codului de procedură civilă a competenței Judecătoriei Chișinău (sediul Centru) la examinarea cererii date, mai scrie sursa, citată de UNIMEDIA.

În motivarea recursului, APP a invocat faptul că ţinând cont de locul aflării bunurilor pârâtului, încheierea contestată este contrară prevederilor art. 39 alin.(2) al CPC şi exclude dreptul Agenţiei de a alege instanţa competentă la examinarea acţiunii în cauză la locul aflării bunurilor pârâtului.

Pe 29 martie 2018, instanța de recurs a respins argumentele Agenţiei, apreciindu-le ca fiind neîntemeiate. Potrivit materialelor cauzei, sediul pârâtului este în Căușeni, deci se află în raza teritorială a Judecătoriei Căușeni.

În consecinţă Agenţia Proprietăţii Publice a fost nevoită să se adreseze în Judecătoria Căuşeni, care urmează să examineze pe 7 mai 2018 cererea de rezoluţiunea contractului de vânzare-cumpărare a hotelului Naţional.

Proprietar, o firmă implicată în furtul miliardului

Aminitim că firma Alfa-Engineering din Căușeni a fost cea care în anul 2006 a intrat în posesia a 83,24% de acțiuni ale statului în societatea Moldova-Tur, care deținea hotelul Naţional.

Noul proprietar a plătit 2,15 milioane de dolari și se obliga ca în decurs de doi ani să investească 33 de milioane de dolari. De atunci au trecut 11 ani, dar în loc de hotel în centrul Capitalei stă o ruină.

Firma Alfa-Engeneering este menționată de afaceristul Veaceslav Platon, în plângerea penală depusă în august 2016, la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România (DIICOT).

În prezent, Alfa-Engeneering are în calitate de fondator offshorul Ismida Alliance LTD, care în noiembrie 2014 a fost implicat în operațiuni de sute de milioane lei din ceea ce a fost „furtul miliardului”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal