Scandal în sistemul penitenciar? Un bărbat ar fi fost bătut, iar soția acestuia, amenințată și jignită în prezența copiilor

Scandal în sistemul penitenciar? Un bărbat ar fi fost bătut, iar soția acestuia, amenințată și jignită în prezența copiilor

După cazul Braguța, un nou scandal ia amploare în sistemul penitenciar din Republica Moldova. Președintele unei organizații pentru drepturile deținuților, Vitalie Czine, a venit cu declarații pentru presă, prezentând versiunea sa a evenimentelor protagonizate de deținutul Alexandru Railean, bănuit de „nesupunerea prin violenţă” la cerințele conducerii penitenciarului nr.2 din Lipcani. Czine a afirmat că, în noaptea de 2 aprile, Railean a fost bătut de către polițiști într-un autobuz, departe de camerele de luat vederi, iar soția acestuia ar fi fost amenințată și obligată să tacă. Drept dovada, Czine a prezentat mai multe înregistrări audio.

Iată un rezumat al celor spuse de Președintele Organizației Obștești „GeNaVaVita”, Vitalie Czine:

În timp ce se afla într-un autobuz care urma să-l ducă din Lipcani la Bălți, deținutul Alexandru Railean ar fi fost bătut de polițiști, care i-ar fi lovit de multe ori în cap și în încheituri. S-au oprit doar după ce Railean a scos o lamă de ras cu intenția de a se sinucide, afirmă Czine. („L-au suit într-un bus. În bus l-au batut. În altă parte n-aveau unde să-l bată, sunt camere peste tot. [...] Băiatul a fost bătut. El a scos o lamă și s-a tăiat”, a afirmat Czine.) După ce a ajuns la Bălți și a trecut controlul medical, Railean a sunat-o pe soția sa, Natalia Railean, și i-a povestit cele întâmplate. La scurt timp în locuința acesteia ar fi intrat șeful penitenciarului, aflat în stare de ebrietate, și ar fi început s-o jignească, în prezența celor trei copii ai femeii.

Publicitate

Potrivit lui Czine, care a prezentat și câteva înregistrări audio, ulterior, șeful de sector a sunat-o pe doamna Railean și i-a spus „să aibă grijă”. I-a spus, de asemenea, să transmită soțului ei, aflat într-un penitenciar la Bălți, să aibă grijă de el, fiindcă cineva ar vrea să se răzbune. Președintele GeNeVaVita susține că acest caz este unul extrem de grav, întrucât ar fi intimidate rudele deținutului.

Czine a spus că a depus mai multe cereri, inclusiv la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), solicitând să fie luate măsuri în cazul Railean, pe motiv că viața acestuia s-ar afla în pericol și că familia acestuia ar fi intimidată. Cu toate că cererea s-ar afla în proces de examinare, Czine spune că, în realitate, persoanele responsabile ar dori să mușamalizeze cazul.

„Nu m-a contact nimeni. Nu m-a sunt nimeni. Nu se face nimic”, a declarat Czine.

„Lucrurile astea se petrec de ani de zile, dar nimeni n-are curajul să spună lucrul ăsta”, a conchis Vitalie Czine, care a solicitat măsuri urgente din partea Procuraturii și a Poliției.

sursa video: privesc.eu

În urma conferinței, ofițerul de presă al Departamentul Instituțiilor Penitenciare din Republica Moldova, a spus pentru AGORA că conducerea instituției urmează să vină astăzi cu o reacție în acest sens.

Deținutul Alexandru Railean este bănuit de „nesupunerea prin violenţă la cerinţele legitime ale administraţiei penitenciarului”. Cauza penală se află în gestiunea procuraturii Briceni.În vara anului 2017, Andrei Braguța, în vârstă de 31 de ani a decedat în penitenciarul „Pruncul”. 13 polițiști au fost trimiși în judecată, acuzați de comiterea tratamentului inuman.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal