„Este îngrijorător faptul că pagina „Unionizmul Trece Patria Ramîne” se asociază cu Președintele Republicii Moldova - Igor Dodon,  care apare pe fotografia de copertă. Timp de două zile Președintele nu a ieșit cu nicio reacție prin care s-ar distanța de la aceste mesaje și îndemnuri, deși recent au fost plasate mai multe billboard-uri cu semnătura acestuia, utilizând același mesaj ”Unionismul trece, Patria rămâne”, scriu experții Promo-LEX într-un comunicat de presă.

În legătură cu acest caz, experții îi solicită lui Igor Dodon să se disocieze de mesaje care îndeamnă la violență și să intervină cu o poziție oficială în calitate de garant al statului de drept și al respectării drepturilor și libertăților tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Amintim că pe data de 9 aprilie 2018, pe pagina „Unionizmul Trece Patria Ramîne” de pe Facebook, a fost publicată o postare care conține o imagine simbolică cu o persoană care atârnă pe un ștreang și pe care este plasată inscripția „UNIREA”. Imaginea este însoțită de o descriere în limba rusă, potrivit căreia același lucru - spânzurătoarea - îi așteaptă pe ”fasciștii unioniști” după alegerile parlamentare.

Postarea a generat peste 700 de reacții și peste 190 de distribuiri, fapt care denotă o răspândire largă a mesajelor care instigă la ură, consideră experții.

„Postarea a produs și un efect dublu de răspândire a urii în spațiul public, provocând simpatizanții „Unionismului” la reacții dure, care la rândul lor, de asemenea, instigă la discriminare și violență împotriva etnicilor ruși și vorbitorilor de limbă rusă”, conchid cei de la Promo-LEX.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!