VIDEO. Un grup de tineri a decis să „elibereze din captivitate” gazonul îngrădit din preajma Palatului Național

VIDEO. Un grup de tineri a decis să „elibereze din captivitate” gazonul îngrădit din preajma Palatului Național

Un loc îndrăgit de tineri, gazonul de lângă Palatul Național, s-a schimbat în această iarnă când Guvernul a organizat Târgul de Crăciun pe str. 31 august 1989. Atunci, pe acel loc a fost instalată Căsuța lui Moș Crăciun, un element al decorațiunilor de iarnă. La patru luni distanță, decorul nu a fost dezinstalat, ba mai mult: a fost îngrădit gazonul. Potrivit moldova.org, accesul pe iarbă verde e limitat, întrucât în perioada estivală oamenii ar pătrunde acolo pentru a consuma alcool și a face gălăgie.În context, un grup de tineri a decis astăzi să-și recâștige posibilitatea de a face picnic pe gazonul anterior deschis. Oamenii au venit cu pături și cozonac, însă au fost luați la rost de oamenii legii.

„Părăsiți teritoriul, e teritoriu privat. Vreți la sectorul de poliție? Nu este o problemă”, a fost reacția unui om al legii care s-a apropiat de tineri. Ulterior acesta a venit însoțit de un alt bărbat.

„Ce-ați venit aici? E teritoriu îngrădit, sub „signalizație”. Să mă scuzați, ați c*cat totul și aici și dincolo. Ați venit și faceți aici picnic. Ieșiți de aici, nu e pentru voi”, i-a luat la rost bărbatul pe cei prezenți. Rugat să se prezinte, bărbatul a spus că e „stăpânul”. El a continuat să susțină că teritoriul e unul privat. La riposta tinerilor că teritoriul este unul public și stăpânul e statul, bărbatul a răspuns „Eu sunt statul”.

Publicitate

Din postarea de Facebook a unuia dintre participanți, Vitalie Sprânceană, aflăm că la fața locului au ajuns ulterior mai mulți oameni ai legii. „Șase inși de la poliție și departamentul situații excepționale stau și se gândesc cum să pedepsească niște oameni care s-au așezat pe iarba într-un loc îngrădit ilegal. Ceea ce nu știu e că urmează o petiție la guvern, autoritățile centrale și locale pentru a scoate gardul”, a scris Sprânceană.

Participanții au semnat o plângere pe comportamentul abuziv al organelor de control. Ulterior, de grup s-a apropiat și o reprezentantă a întreprinderii Moldova Concert în gestiunea căreia se află Palatul Național, Irina Suhușin. Femeia a prezentat o serie de acte care ar dovedi că pământul se află în gestiunea Palatului Național și întreprinderea este obligată să aibă grijă de pământ.

Urmăriți mai jos secvența video și câteva fotografii (foto, video: Andrei Tudos/Facebook).

...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal