Avocatul Poporului condamnă instigarea la ură și violență și solicită organelor de drept să intervină

Avocatul Poporului condamnă instigarea la ură și violență și solicită organelor de drept să intervină

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai își exprimă îngrijorarea în legătură cu plasarea pe 9 aprilie curent pe o pagină de pe Facebook a unei postări  cu un conținut instigator la ură și violență. O imagine cu o persoană care atârnă pe un ştreang şi pe care este plasată inscripţia „UNIREA” este însoţită de o descriere în limba rusă, potrivit căreia acelaşi lucru - spânzurătoarea - îi aşteaptă pe „fasciştii unionişti” după alegerile parlamentare. Potrivit Avocatului Poporului, postarea vizată poate fi privită ca infracțiune motivată de ură socială și solicită organelor de drept să întreprindă măsurile necesare în acest sens.

Vezi și: FOTO. Scopul scuză mijloacele? O pagină de Facebook promovează ideea că unioniștii ar trebui răstigniți

„Avocatul Poporului consideră deosebit de periculoase astfel de mesaje care incită la excluderea unor grupuri de persoane sau la violență asupra unor persoane sau grupuri de persoane, propagă anumite stereotipuri și generează ură și dezbinare între oameni. Discursul instigator la ură este o manifestare asociată unor fenomene conexe precum: intoleranţa, discriminarea, excluziunea socială a unor persoane aparținînd unor grupuri sau chiar asupra grupurilor, folosirea unor stereotipuri sau prejudecăţi.

Publicitate

În opinia Avocatului Poporului, discursul de ură în mediul online este foarte periculos și solicită o atenţie sporită din partea autorităţilor, din perspectiva efectului multiplu pe care îl poate avea Internetul. Asemenea acțiuni ar putea degenera în infracțiuni motivate de ură sau pot provoca tensiuni sociale și chiar separa societatea”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

„Avocatul Poporului se adresează Procuraturii Generale, Inspectoratului General de Poliție cu solicitarea de a interveni în regim de urgență în cazul dat pentru a asigura retragerea postării menționate de pe pagina de Facebook și a întreprinde acțiunile procesuale de rigoare conform normelor legislației naționale. În contextul cadrului legal național, postarea vizată de pe Facebook poate fi privită ca infracțiune motivată de ură socială.

Atitudinea organelor de drept trebuie să fie corespunzătoare după modul de reacționare, preîntîmpinare, urmărire și prevenție, consideră Avocatul Poporului”, se mai arată în comunicat.

Vezi și: De ce tace Dodon? Promo-LEX solicită președintelui să se disocieze de mesajele antiunioniste

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal