Patruzeci de meșteri populari din satul Pelinia din raionul Drochia vor putea practica meșteșugurile specifice zonei, după ce în localitate va fi deschis un centru de artizanat și confecționare a costumelor tradiționale. Se întâmplă grație unui proiect economic implementat în localitate de primărie și Asociația „Băştinaşii din Pelinia", cu suportul Guvernului Elveției, care a oferit un grant în sumă de 25 de mii dolari.
Banii au fost oferiți în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova. Totodată, primăria va contribui cu 3 mii de dolari, iar băștinașii sunt îndemnați să colecteze 2,5 mii de dolari pe platforma de colectare de fonduri Guvern24.
„Acesta este un model perfect de soluționare a unei game largi de probleme la nivel local prin folosirea elementelor existente în localitate: păstrarea tradițiilor, crearea unui brand local care va promova imaginea satului Pelinia, dar și crearea unui business comunitar care va aduce venituri populației și, respectiv, va reduce rata migrației, în special, în rândul femeilor”, spune Olesea Cazacu, managera proiectului „Migrație și dezvoltare locală”.
Centrul va avea o suprafaţă de aproximativ 200 metri pătrați în incinta Casei de cultură și urmează să fie dat în exploatare până în septembrie 2018.
Pentru a reuni băștinașii și a le face cunoscut noul proiect, locuitorii satului au organizat o șezătoare în cadrul căreia meșterii populari au învățat tinerii, dar și alți doritori, să țese la război covoare, prosoape, să brodeze și să croșeteze și alte îndeletniciri.
Cele 13 colective artistice din sat au organizat și un FlashMob cu genericul „Împreună pentru IA de PelinIA”, astfel îndemnând băștinașii din întreaga lume să doneze pentru amenajarea centrului.
Datorită implementării acestui proiect, Casa de cultură din Pelinia va fi asigurată cu agent termic, apă și canalizare.
Pelinia este una dintre cele 15 localități beneficiare de granturi oferite de Guvernul Elveției pentru dezvoltarea economică locală. Proiectul „Migrație și dezvoltare locală” susține 38 localități din țară selectate în bază de concurs, pentru a transforma migrația din problemă în oportunitate.
Vezi și aceste știri

Laborator de bioinformatică și medicină computațională, la USMF. Oportunitățile de care vor beneficia studenții

Flashmob pe scările Parlamentului: Tineri și politicieni au manifestat dezacordul privind intenția de reorganizare a universităților (VIDEO)
