Până în anul 2020, UE planifică să aloce în jur de 300 de milioane de euro ca să studieze și implementeze tehnologia blockchain. Astăzi, serviciile publice sunt foarte fragmentate și diferite în fiecare stat UE în parte. Iar natura descentralizată și colaborativă a blockchain permite dezvoltarea unei piețe unice digitale.

Anterior, în februarie 2018, Comisia Europeană a lansat Observatorul Blockchain European și a investit deja peste 80 de milioane de euro în proiecte care sprijină utilizarea blockchain.

Un blockchain este o listă de date, numite blocuri, care sunt legate și securizate cu ajutorul criptografiei, potrivit wikipedia.org. Fiecare bloc conține de obicei o legătură de tip hash către un bloc anterior, un timestamp și datele tranzacției. Conform designului, blockchain-urile sunt rezistente la modificarea datelor. Blockchain-ul este de obicei administrat de o rețea colectivă de tip peer-to-peer, ce aderă la un protocol pentru validarea unor noi blocuri. Odată înregistrate, datele din orice bloc de date nu pot fi modificate retroactiv fără alterarea blocurilor care urmează, ceea ce necesită acordul majoritar al participanților din rețea.

Acest articol face parte din proiectul editorial “FinTech”, susținut de Fagura, primul marketplace de credite din Moldova.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!