„Nu putem trăi fără libertate”. Mii de cetățeni ungari protestează contra politicilor lui Orban

„Nu putem trăi fără libertate”. Mii de cetățeni ungari protestează contra politicilor lui Orban

Zeci de mii de cetățeni ungari au protestat la Budapesta pentru libertatea mass-media și împotriva unui sistem electoral pe care îl numesc „nedrept”. Protestele au loc la aproape o săptămână după ce primul ministru Viktor Orban a câștigat cel de-al treilea mandat consecutiv la alegeri, informează La Vanguardia. Partidul lui Orban, Fidesz, a obținut 133 de mandate parlamentare din cele 199.

„Noi suntem adevărata majoritate”, a fost sloganul principal al protestelor convocate pe Facebook de către persoane private, susținute de partidele de opoziție.

Potrivit organizatorilor, peste 100 000 de cetățeni au ieșit în stradă pentru a-și arăta nemulțumirea față de politicile lui Orban, fiind vorba de cea mai mare manifestație din 2010 încoace.

Publicitate

În cadrul protestului, a fost organizat un marș care a pornit de la clădirea Operei de la Budapesta și care a avut ca destinație piața Kossuth, unde se află edificiul Parlamentului.

...

Foto: Vlad Ursulean

Organizatorii manifestațiilor au cerut renumărarea voturilor, libertatea mass-media, o nouă lege electorală și o cooperare mai strânsă între partidele de opoziție.

„Niciodată nu ne vom pleca capul în fața puterii corupților de la Fidesz. Nu putem și nici nu vrem să trăim fără libertate”, a declarat unul dintre oratori, avocatul Tamás Szendrö-Németh.

Potrivit sursei citate, manifestațiile au avut loc la Budapesta și în alte orașe din Ungaria, dar și la Berlin, Bruxells, Dublin, Londra și Paris.

Amintim că partidul de dreaptă al lui Orban a obținut 49% din voturi în cadrul alegerilor, în special, datorită susținerii masive de care se bucură acesta în localitățile rurale. În schimb, partidele de centrul-stângă au obținut două treimi dintre voturi la Budapesta, capitala și cea mai mare urbe din țară, cu circa 10 de milioane de locuitori.

Organizatorii manifestațiilor au criticat reforma electorală realizată de Orban în anul 2011, în urma căreia localitățile care au votat pentru Fidesz au obținut mai mulți reprezentanți la putere, notează sursa.

Unul dintre organizatorii protestelor, Gergely Homonnay, a asigurat vineri în cadrul unei emisiuni la postul HirTV că manifestațiile vor continua în fecare weekend. Acesta a anunțat inițierea unei mișcări de nesupunere civică, însă nu a oferit mai multe detalii.

Noua legislatura urmează să înceapă în luna mai. Potrivit La Vanguardia, una dintre prioritățile lui Orban este aprobarea noilor restricții care limitează activitatea ONG-urilor în Ungaria.

Primele declarații făcute de liderii Fidesz după alegeri indică că noul guvern va continua politicile împotriva migrației și contra magnatului american de originea ungură George Soros, adversarul politic numărul unu pentru Orban. Soros este cunoscut prin faptul că a finanțat mai multe organizații și proiecte care pledează pentru separarea puterilor în stat și transparență.

Săptămâna trecută, două surse media de opoziție, ziarul „Magyar Nemzet” și postul de radio Lanchid au anunțat că își sistează activitatea din cauza problemelor economice.

Totodată, un cotidian apropiat guvernului a publicat o listă cu 2000 de persoane bănuite că ar vrea „să-l dea jos” pe Orban și din care fac parte mai mulți avocați, jurnaliști și activiști pentru drepturile omului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal