„Fiecare femeie are dreptul la sănătate reproductivă”: Campania socială inițiată de o echipă de moldoveni din diaspora

„Fiecare femeie are dreptul la sănătate reproductivă”: Campania socială inițiată de o echipă de moldoveni din diaspora

Echipa cetățenilor moldoveni aflaţi peste hotare, numită „Diaspora Socială”, constituită în cadrul primului Offline „Adoptă un Vot”, a iniţiat o Campanie de colectare de fonduri pentru femeile cu dizabilități. Cu prilejul Săptămânii Prevenirii Cancerului de Col Uterin și a Zilei Internaţionale a Femeii, echipa şi-a propus, împreună cu Agenția Națiunilor Unite pentru Drepturi și Sănătatea Reproductivă (UNFPA), să ajute femeile cu dizabilităţi prin achiziţionarea fotoliilor ginecologice adaptate necesităţilor lor, pentru a le facilita accesul în instituţiile care efectuează Teste de Screening pentru depistarea cancerului de col uterin.

Pentru a fi eficiente, astfel de teste ar trebui efectuate o dată la trei ani. Zilnic, în R. Moldova peste 700 de femei efectuează acest test și previn maladia.

În R. Moldova locuiesc în jur de 187 mii de persoane cu dizabilități, dintre care jumătate sunt femei și fete care au dobândit dizabilitatea pe parcursul vieții.

Publicitate

Un studiu despre sănătatea reproductivă a femeilor și fetelor cu dizabilități ale aparatului locomotor constată că, deseori, în R. Moldova, acestea sunt stigmatizate, discriminate și constrânse în luarea deciziilor ce țin de viața privată, sexualitate, sănătate sexuală și reproductivă, relații de cuplu și nașterea copiilor, iar cadrul legislativ limitează drepturile acestora la căsătorie, familie, maternitate.

...

Doar jumătate dintre femeile cu dizabilități se adresează la medic pentru servicii legate de sănătatea lor sexuală și reproductivă. Adresabilitatea redusă se datorează mai multor cauze, precum lipsa accesului fizic în instituțiile medicale, atitudinea neprietenoasă sau de acuzare a personalului medical, frica de a fi luate în derâdere sau de a fi discriminate atunci când își exprimă dorința de a merge la ginecolog, de a naște un copil, de a-și crea o familie.

Unul dintre motivele din care femeile cu dizabilități nu ajung la ginecolog și nu pot avea grijă de sănătatea lor, inclusiv atunci când sunt însărcinate, este lipsa, în instituții medicale, a fotoliilor ginecologice adaptate nevoilor lor.

...

Așa arată un fotoliul model care poate fi adaptat pentru persoanele aflate în scaun rulant.

Din cele 62 de Centre de sănătate din R. Moldova, care au Cabinete de Sănătate a reproducerii, doar 46 dispun de astfel de fotolii, iar Cabinetele de Examinare Ginecologică Profilactică ale aceloraşi Centre nu au în dotare niciun fotoliu de acest gen.

...

Victoria Morozov, SUA

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal