Mai mult de jumătate dintre cei care solicită finanțare în cadrul „PARE 1+1” sunt fondatori ai startup-urilor

Mai mult de jumătate dintre cei care solicită finanțare în cadrul „PARE 1+1” sunt fondatori ai startup-urilor

Comitetul de Supraveghere a „PARE 1+1”, programul economic menit să-i încurajeze pe moldoveni emigranți să se întoarcă acasă pentru a-și deschide o afacere, a aprobat vineri 44 cereri de finanțare nerambursabilă. Mai mult de jumătate dintre acestea au fost scrise de fondatorii startup-urilor, iar cel mai solicitat domeniu este cel al agriculturii.

Din cele 44 de întreprinderi aprobate pentru finanțare nerambursabilă 43% sunt în faza extinderii/dezvoltării afacerii, iar 57% sunt start - upuri. Totodată, 16 afaceri sunt create de lucrătorii migranți, care s-au întors de peste hotare, iar 28 fiind constituite de rudele de gradul unu ale migranților. Datele statistice mai indică că 31% la sută din afaceri sunt create și administrate de femei, iar 48% de tineri.

Cei mai mulți solicitanți, 31 la număr, vor investi în agricultură: cultivarea cerealelor și viței-de-vie, a legumelor în spații protejate, creșterea animalelor și dezvoltarea afacerilor în apicultură. Totodată, 9 beneficiari vor presta servicii de agrement, construcții, sănătate și asistență socială, servicii de morărit și de reparație auto. Alți 4 beneficiari și-au concentrat activitatea în industria de prelucrare și sectorul agroalimentar: fabricarea produselor textile / îmbrăcămintei / pieilor, prelucrarea lemnului, producere de peleți și fabricarea biscuiților.

Publicitate

Analiza provenienței remitențelor relevă faptul că cei 44 de solicitanți investesc banii provenite din munca desfășurată în 11 state: Italia - 20 solicitanți; Rusia - 12 solicitanți; Marea Britanie - 3 solicitanți; SUA - 2 solicitanți și câte un solicitant din Belgia, Germania, Israel, Franța, Portugalia, România și Spania.

„Programul de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”, pe parcursul anilor, se bucură de un interes sporit în rândul emigranților și rudelor acestora, fapt care determină creșterea constantă a numărului de persoane interesate de a se reîntoarce acasă și de a investi remitențele în crearea și dezvoltarea unei afaceri proprii”, a declarat secretar general de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Iulia Costin.

Suma totală a finanțării care urmează a fi oferită companiilor este de 10,62 milioane de lei.

Potrivit estimărilor Ministerului Economiei, vor fi create peste 100 locuri noi de muncă, iar investițiile cumulative în economia națională vor constitui 28,20 milioane de lei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal