Hamlet - premieră la Teatrul Satiricus I. L. Caragiale

Hamlet - premieră la Teatrul Satiricus I. L. Caragiale

„Hamlet” este, neîndoielnic, cea mai renumită piesă a lui Shakespeare. Pe parcursul ultimelor două secole a fost pusă în scenă, numai în România și în Republica Moldova, în limba română, de circa 40 de ori, numărul de spectacole montate trecând peste 50, cu toate cele montate în alte limbi. Între timp, la scara mondială s-au înregistrat mii și mii de montări ale acestei capodopere.

Fiecare director de scenă a căutat, firește, să aducă în fața publicului un Hamlet al său, original, marcat de propriile idei, trăiri, sentimente, obsesii, concepții filozofice și politice, experiență artistică, dar și de frământul epocii și al contemporanilor săi.

Sandu GRECU, regizorul acestei noi spectacole, a remarcat tot timpul prin actualitatea strictă a abordării oricărui subiect dramatic, istoric sau de moment. Referindu-se la situația social-politico-dramatică din republica noastră, regizorul a plasat protagonistul spectacolului în „Cursa de moare”, universul imaginar creat de Hamlet în piesa sa (teatru-în-teatru), destinat să scoată de pe capul muritorului Părinte. Eroul spectacolului este frământat în această cursă fatală, căutând o ieșire care, din nefericire, na existat și nu există.

Publicitate

Din primele minute ale spectacolului, Hamlet, prințul Danemarcei vă poartă prin gesturi bine țintă direct în inima poveștii. Acolo, în fața ta, toată istoria care va duce la povestea bine-cunoscută a lui Hamlet; aceasta se scrie sub ochii tăi, ca o altă spectacol de teatru-în-teatru, corespondentul a ceea ce va fi „Cursa de moareci".

Regizorul mută povestea lui Shakespeare într-un „atemporal” în 2018, în Elsinore, în Danemarca. Și în fața publicului se derulează imagini de la magnifica înmormântare, și încet, încet, relațiile încep să se contureze; această reîntoarcere și această amestecare a timpurilor este pariul lui Sandu Grecu. În scena aparent disparată, povestea se repetă iar și iar, la infinit, din vremea Danemarceii lui Shakespeare și până astăzi, vie, puternică, ținând inima Ființei și, mai ales, situația social-politică din „Danemarca noastră” sfâșiată de aceleași nedreptăți, minciuni și trădări nesfârșite, care ne lipsesc de orice speranță și ne îngroapă viitorul în mormântul negru al „neistoriei”.

...

Evitând imaginile tradiționale, regizorul a văzut pe Hamlet ca pe un personaj contemporan, despovărat de aura eroică sau vindicativă, lucidă și sensibilă. Printre interpreți se remarcă deci, în primul rând, Alexandru Crîlov, în rolul lui Hamlet, dar și Irina Rusu în rolul lui Gertrudei, regelui Uzurpatorul Claudius, Viorel Cornescu, Sergiu Finiti în rolul lui Polonius, prim ministrul Danemarcei, Olga Anghelici în rolul lui Opheliei și tatăl lui Hamlet, Igor Mițreanu, precum și ceilalți membri ai echipei: Nina Toderico, Eugeniu Matcovschi, Vadim Zatic, Artiom Oleacu, Elena Negrescu, Alina Popov, Doina Arvat, Gheorghe Gușan, Daniel Ciobanu, Constantin Ghilețchi.

Remarcăm, nu în ultimul rând, costumele realizate de Ecaterina MIHALACHE și coregrafia, semnată de Dumitru TANMOȘAN.

Biletele pot fi prourate la casa de bilete a teatrului, la adresa: or. Chișinău, str. Mihai Eminescu 55.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal