Socialiștii vor să schimbe legea pentru ca radiodifuzorii să poată folosi „Kișiniov” în loc de „Chișinău” fără a lua amenzi

Socialiștii vor să schimbe legea pentru ca radiodifuzorii să poată folosi „Kișiniov” în loc de „Chișinău” fără a lua amenzi

Deputații Vlad Bătrîncea și Adrian Lebedinschi au înregistrat la Parlament un proiect de completare a Codului Audiovizualului, prin care propun utilizarea de către radiodifuzorii autohtoni a denumirilor satelor, comunelor, oraşelor şi raioanelor în altă limbă decât cea de stat conform normelor gramaticale ale limbii corespunzătoare. Aceștia dau exemplul denumirilor respective în limba rusă, care sunt interzise la televizoare și radio-uri în condițiile legislației audiovizuale actuale.

Deputații notează că în situația actuală termenul de „chişinăuieni” ar fi tradus în limba rusă ca „кишинэуцы”, în lос dе „кишинёвцы”, iar termenul de „belțeni” ca "бэлцани” şi nu "бельчани", aşa cum ar fi corect conform normelor ortografice, ortoepice, morfologice şi sintactice ale limbii ruse. „Totodată, este important de menționat că, spre exemplu pentru capitala României este uzual folosit în limba rusă termenul „Бухарест”, şi nu „Букурешть”, pentru capitala Franței — „Париж”, şi nu „Париc” etc, fapt care asigură o armonie a limbii şi nu creează disconfort auditiv”, susțin ei.

„Prin proiectul de lege propus, se urmăreşte scopul evitării disonanței care apare în multiple cazuri când are loc traducerea mot-a-mot a denumirilor satelor, comunelor, oraşelor şi raioanelor din limba de stat în alte limbi, cu preponderentă în limba rusă, limba de comunicare interetnică, cu statut special în Republica Moldova”, explică autorii în nota informativă a proiectului.

Publicitate

Astfel, deputații PSRM propun completarea Codului Audiovizualului cu următorul alineat:

„Utilizarea de către radiodifuzorii aflaţi sub jurisdicţia Republicii Moldova, în cadrul serviciilor de programe difuzate, a denumirilor satelor, comunelor, oraşelor şi raioanelor în altă limbă decât cea de stat se va efectua conform normelor ortografice, ortoepice, morfologice şi sintactice ale limbii corespunzătoare”

La această etapă inițiativa este examinată în comisiile parlamentare.

În prezent, alineatul 10 al articolului 11 al Codului Audiovizualului prevede că „Radiodifuzorii sînt obligaţi să respecte normele ortografice, ortoepice, morfologice şi sintactice ale limbii de stat”.

Amintim că în decembrie 2017 un post TV a fost amendat cu 5.000 de lei, urmare a unei situații începute de la faptul că a folosit denumirea „Kișiniov” pentru orașul Chișinău.

Anterior, tot deputații socialiști au propus ca în pașapoartele cetățenilor Republicii Moldova să fie introdus patronimicul. Ei și-au motivat inițiativa prin specificul cultural al unor minorități naționale.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal