PDM nu a permis Consiliului Municipal Bălți să voteze pentru alocarea a câte cinci mii de lei veteranilor în ajunul zilei de 9 mai, la fel ca și pentru majorarea cu 20% a salariilor personalului din grădinițe. Aceasta s-a întâmplat după ce democrații nu au reușit să comită o turnură în Consiliu și au părăsit ședința de marți provocând lipsa de cvorum. Comportamentul democraților și a unor consilieri care s-au alăturat acestora a indignat-o pe președintele ședinței Elena Grițco.
„Din cauza lor, astăzi, veteranii nu-și vor primi îndemnizațiile. Tot astăzi trebuia să votăm pentru ca corpul auxiliar, dădacele din grădinițe, corpul auxiliar din școli, cei care fac mâncare la școală pentru copiii noștri, cei care au grijă în grădinițe, haideți să le ridicăm un pic la salariu, o îndemnizație de 200 de lei. Pentru că un om, cu 1000-1200 de lei nu poate trăi astăzi. Oameni buni, iertați-mă, dar cu toții avem copii, cei care merg la grădinițe, în școli. Cum le va permite demnitatea de a-și duce copiii la grădiniță, atunci când noi astăzi nu am votat pentru acești 200 de lei? Cum ei, acești trădători, vor putea privi în ochii orășenilor? Ce se întâmplă? Este vorba de chestiuni de importanță vitală”, a declarat consilierul municipal Elena Grițco.
Tentativa de lovitură în Consiliul municipal Bălți, care, așa cum avertizau anterior reprezentanții „Partidului Nostru”, era planificată pentru marți de către reprezentanții PDM, a eșuat. În pofida faptului că, în ajunul ședinței, aceștia au reușit să sperie încă câțiva consilieri din partea formațiunii lui Renato Usatîi, democrații nu au întrunit majoritatea în consiliu. Aceasta a devenit evident încă la numirea președintelui ședinței. Din partea „Partidului Nostru” a fost înaintată candidatura Elenei Grițco, iar favoriții puterii centrale l-au înaintat pe Pavel Buceațchi. Majoritatea celor prezenți în sală au votat însă pentru Grițco.
Pentru că nu și-au atins scopul, susținătorii democraților au propus excluderea de pe ordinea de zi a chestiunii pentru care au și pus totul la cale. Este vorba de legalitatea numirii viceprimarilor Nicolai Grigorișin și Ghenadie Șmulschi, care au trebuit să fie examinate în urma unei declarații a oficiului teritorial al Cancelariei de Stat, în frunte cu Octavian Mahu. Planul, după cum a anunțat anterior Grigorișin, consta în ceea ca Consiliul să-și exprime acordul cu argumentele Guvernului, după care Cancelaria de Stat ar fi contestat numirea în instanță. La etapa finală a schemei, după declararea viceprimarilor în afara legii, Grigorișin ar fi fost eliminat și din alegerile locale la funcția de primar. Pe 17 aprilie nu le-a reușit însă a da start acestui plan.
„Stimați bălțeni, cu toții știm cu ce se ocupă aici fracțiunea domnului Povonschii (n.r. Vitalie, Fracțiunea „pentru dezvoltarea Bălțiului”, controlată de Partidul Democrat), în persoana lui Octavian Mahu (șeful Cancelariei de Stat Bălți), în persoana lui Rodion Melnic (fostul director al ÎM „Uniunea Piețelor”). Ei merg și intimidează consilierii... iar voi, bălțenii, trebuie să știți că această fracțiune care se colorează într-o culoare de neînțeles - este a unor fasciști care lucrează împotriva Bălțiului”, a declarat primarul interimar al municipiului Nicolai Grigorișin.
Reprezentanții Partidului Democrat și cîțiva alți consilieri care au aderat la ei, au părăsit ședința, pentru a periclita ședința în totalitate, chiar dacă în acea zi urmau a fi examinate chestiuni social-politice importante pentru oraș. Reprezentanții fracțiunii „Partidului Nostru” au ieșit din sală pentru consultări fără a întrerupe ședința. Pe coridor, aceștia au fost felicitați de bălțeni. Peste cîteva minute, locuitorii orașului au încercat să ajungă la etajul doi, în cabinetul șefului oficiului teritorial al Cancelariei de Stat. Octavian Mahu nu a fost de acord să iasă în fața oamenilor, în fața cabinetului fiind instalat un polițist.
Întorși în sală, consilierii „Partidului Nostru” în componența a 14 persoane au examinat câteva chestiuni de pe agendă (au fost stabilite întrebările care puteau fi examinate în această componență), după care au anunțat o pauză de lungă durată.
Vezi și aceste știri

Ministerul Afacerilor Externe din România califică drept „nefondată și motivată politic” decizia CMC prin care a respins solicitarea Radio Chișinău

Din Moldova spre Ucraina a pornit a doua tranșă cu ajutor umanitar în valoare de 67,5 milioane de lei
