
Premieră medicală controversată în România, realizată cu participarea unui chirurg moldovean
Premieră medicală din România! Miercuri a avut loc primul transplant pulmonar făcut la Spitalul Sfânta Maria din București şi a fost pe cât de dificilă, pe atât de controversată. Echipa de medici a fost condusă de chirurgul basarabean Igor Tudorache, șeful Centrului de transplant pulmonar din Hanovra, Germania.
・
Potrivit declarațiilor făcute de cadrele medicale, intervenția chirurgicală s-a încheiat cu succes după aproape 7 ore. Medicii de la Spitalul „Sfânta Maria” au reuşit să transplanteze ambii plămâni pacientului care era de un an pe lista de aşteptare. Plămânii au fost recoltați de la un donator de 45 de ani de la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Pacientul care a primit organele este un ieşean în vârstă de 37 de ani care în ultimii trei ani a trăit conectat la aparatul de oxigen și a depus în 2015 o cerere pentru transplant la clinici din străinătate, dar singura care a răspuns a fost AKH Viena, clinica austriacă refuzând intervenția pentru că pe lista de transplant mai erau patru români.
Transplantul a venit la doar o zi după un schimb de acuzaţii între fostul ministru român al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi primarul de București, Gabi Firea. Voiculescu reproşa că la Sf. Maria nu se fac transplanturi deşi centrul e modernizat si are acreditare de un an şi jumătate. În replică, Gabriela Firea spunea că pentru a se realiza un transplant, e nevoie de donator.
„Sper ca domnul dr. Igor Tudorache sa poată rămâne macar câteva zile în România, acum și după fiecare intervenție pe care o coordonează aici. Operația nu este singurul lucru complex în transplantul de plămâni. Reușita operației înseamnă doar foarte puțin, marile provocări încep după intervenție, iar lipsa de profesionalism este întotdeauna decontată de către pacient. În primul rând de către pacient. Supraviețuirea nu se măsoară la 24 ore. Primele zile și săptămâni sunt critice, dar nu numai. Supraviețuirea la 1 an pentru pacienții operați la AKH este de peste 90%. 21 de pacienți români au fost transplantați cu succes între 2013 și 2016”, a mai adăugat Voiculescu în legătură cu acest subiect.
Potrivit presei de peste Prut, Spitalul Sfânta Maria nu ar avea niciun angajat specializat în transplant pulmonar, chiar dacă a primit acreditarea pentru centrul de transplant la începutul lui 2016. La fel, nu este clar dacă România are un centru de recuperare pentru acești pacienți, fapt care ridică mari semne de întrebare legate de faza postoperatorie pe care trebuie să o urmeze.