Potrivit Codului Contravențional, în prezent se sancționează doar tulburarea liniștii de la ora 22:00 până la ora 7:00. Prin tulburarea liniștii se are în vedere cântarea cu voce tare, semnalizarea acustică, folosirea aparatajului audiovizual la intensitate înaltă a sunetului. În articol însă nu se menționează nimic despre zgomotele lucrărilor de reconstrucție. 

Ce se propune acum? 

Proiectul de modificare a Codului Contravențional propune ca art. 85, pe lângă prevederea deja existentă, să aibă un punct adițional, cu următorul text:

(2) Efectuarea lucrărilor de reconstrucţie, însoţite de zgomot, în încăperile din blocurile locative înainte de ora 8.00 şi (sau) încheierea lor mai târziu de ora 18.00 se sancţionează cu amendă de la 12 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice și cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.”

Asta înseamnă că amenda ar putea ajunge până la 1500 de lei pentru persoana fizică și 4500 de lei pentru persoana juridică. 

Modificările vor intra în vigoare după aprobarea în Parlament și publicarea în Monitorul Oficial. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!