Cei ce activează în domeniul comerțului, precum și taxatorii din troleibuze și autobuze sunt printre persoanele cele mai afectate de marea schimbare.

Întrebați ce opinie au despre aceste monede și cum se vor acomoda cu ele, părerile au fost împărțite. Deși o bună parte din taxatori au spus că nu văd o incomoditate și că, de fapt, monedele sunt cu mult mai igienice decât bancnotele, au fost și taxatori care s-au arătat nemulțumiți și indignați.

„Eu nu am de gând să iau și sacul după mine. Imaginați-vă, în ce să-i pun pe toți? Când fac vreo schimbare cei de sus trebuie să se gândească și la oameni. Dar ei se gândesc ce să mai facă ca să mănânce ei mai mult”, ne-a spus taxatorul unui troleibuz care circulă pe ruta 9.  

La fel de supărați s-au arătat și șoferii de autobuze.

„N-am idee cum vom lucra. Acum mi-e ușor să dau rest. Da când vor fi bănuți, cum am să-i dau? În Europa sunt așa bănuți, da acolo nu șoferii strâng banii”, punctează Nicolae, șofer de autobuz. 

Și casierii din bănci care primesc și numără sute de mii de lei pe zi sunt la fel de revoltați și încearcă „să scape cât mai repede de ei”.

„Nu sunt deloc practici. Plus la toate, o mașină de numărat monede costă cât un automobil de lux și multe bănci de la noi au doar câte una. Când numără, face o gălăgie foarte mare. Să ne imaginăm câteva astfel de mașini numărând concomitent. Cum să mai lucrezi acolo? Ca om de rând însă, nu am nimic împotrivă”, menționează Larisa, casier în cadrul unei bănci comerciale.

Cei mai entuziasmați și pregătiți de schimbare s-au arătat a fi tinerii. Chiar dacă majoritatea dintre ei încă nu au ajuns să le folosească sau nici nu au văzut noile monede, ei apreciază design-ul ca fiind unul original și proeuropean. Iată ce ne-au declarat unii dintre aceștia:

„Sunt din metal și respectiv sunt durabili. În același timp vor fi mai mici și costurile de producție.”

„Nu mă deranjează. Chiar îmi par interesanți. Dar, dacă au schimbat hârtia pe monedă, trebuiau să facă schimbări și în alte sfere. În special în sfera transportului. Pentru noi, ca simpli consumatori nu e o problemă că avem 2 bănuți din metal, dar întrebați taxatorii de troleibuze sau autobuze și vedeți ce vă vor spune.”

„Îmi place schimbarea. Nu știu de ce îmi place, dar îmi place. O să ne obișnuim și cu asta.”

Amintim că monedele vor circula în paralel cu bancnotele existente de aceeași valoare nominală. Autoritățile speră că introducerea monedei de doi lei va simplifica achitările zilnice.

*Autor: Diana Petrușan, student SSAJ

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!