
DOC. Extinderea serviciilor de creșă, respinsă de Guvern: Societatea civilă cere ședință cu Filip și Babuc
În data de 13 aprilie, curent, Guvernul Republicii Moldova a oferit aviz negativ proiectului de lege care presupunea extinderea serviciilor de creșă. Decizia a venit după ce în 2015, precum și în anul 2016, Guvernul a oferit în mod repetat avize negative pentru proiecte de legi care aveau drept scop extinderea serviciilor de creșă. În avizele sale, Guvernul a invocat aspecte de neconcordanță juridică și financiară. Platforma pentru Egalitate de Gen și Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie” își exprimă dezamăgirea și regretul față de decizia Guvernului și a expediat o scrisoare către prim-ministrul Republicii Moldova.
・
„Conform art. 157, din Codul Educației adoptat în 2014, Guvernul încă în anul 2016, urma să ofere Parlamentului propuneri de modificare a respectivului cod privind organizarea, tipurile și modalitățile de finanțare a serviciilor de educație antepreşcolară. Cu părere de rău, acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent”, se menționează în scrisoarea adresată premierului.
Autorii cer organizarea unei ședințe comune cu participarea ministrului Educației pentru a discuta acest subiect.
Datele BNS arată că în anul 2016 doar 11,4% din copii de vârsta 0-3 ani beneficiau de acces la instituțiile de educație timpurie. Lipsa serviciilor de creșă reprezintă un impediment semnificativ în angajarea femeilor din Republica Moldova. Astfel, rata de ocupare a femeilor (25-49 ani) fără copii de vârstă preșcolară în anul 2016 era de 61,7%, iar rata de ocupare a femeilor (25-49 ani) cu cel puțin un copil de vârstă preșcolară - de 40,1%.