Așadar, Ministerul Justiției propune excluderea punctelor de penalizare pentru comiterea contravenţiei privind încălcarea regulilor de înmatriculare sau de înregistrare de stat, de revizie tehnică a vehiculelor, sau pentru conducerea vehiculului de către o persoană care nu are asupra sa permis de conducere. Pedeapsa va fi mai blândă „întrucât sancţiunea este mult prea aspră pentru fapta comisă”, spun autorii. În redacția actuală a Codului Contravețional, șoferii care comiteau aceste contravenții primeau două puncte de penalizare.

 
În același timp, se propune majorarea sancţiunii pentru neacordarea de prioritate legală pietonilor sau cicliştilor. Astfel, staționarea și parcarea în locuri interzise va crește de la o amendă de 3-6 u.c la 18-30, iar numărul de puncte de penalizare va crește de la 2 la 4. Același lucru se va aplica și pentru neacordarea priorității pietonilor și cicliștilor. Va mai mult, dacă situația de neacordare în trafic va degenera într-un accident, în cod apare o nouă prevedere: se sancţionează cu amendă de la 25 la 40 de unităţi convenționale sau cu privarea dreptului de a conduce vehicule pe un termen de la 6 luni la un an.
 
Guvernarea a prevăzut și sancțiuni mai aspre pentru ignorarea de către pietoni a semnalelor de dirijare a traficului rutier, traversarea părţii carosabile a drumului sau deplasarea pe ea în locuri neindicate. Dacă până acum aceștia erau sancționai cu de la 3 la 6 u.c., acum amenda se va dubla.
Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!