„Un salariu minim ar fi 500 de euro”. Medicii comentează majorarea de 200-300 de lei la salariu, decisă de Guvern

„Un salariu minim ar fi 500 de euro”. Medicii comentează majorarea de 200-300 de lei la salariu, decisă de Guvern

De la început de aprilie, Guvernul a decis să majoreze cu 4,1% a salariilor lunare a angajaților instituțiilor medicale. În timp ce autoritățile cred că această majorare ar putea aduce sistemului oamenii noi și ar motiva tinerii, angajații sistemului medical nu sunt nici pe departe de acord. Agora a mers la un eveniment la care s-au adunat medici din toată țara și i-am întrebat ce cred despre majorarea de 4%. Aproape fiecare dintre ei a declarat că o asemenea creștere salarială e nesemnificativă.

Olga Bagaciova, Centrul de Sănătate Grătiești

„Consider că majorarea la salariu este una insuficientă pentru a menține tinerii specialiști pe loc. Eu sunt de mult timp ieșită la pensie și aș dori să las lucrul, dar nu vreau să las sectorul fără un om de încredere. În ciuda faptului că comuna Grătiești face parte din raza mun. Chișinău, drumurile fiind bune, infrastructura - dezvoltată, dar tinerii oricum nu doresc să vină să ocupe locul meu. Recent am vorbit cu pacienții, unde dacă eu consideram că un tânăr specialist în domeniul medical ar trebui să primească minim 10.000 de lei, pacienții mi-au spus că salariul unui tânăr specialist ar trebui să fie 20.000 de lei pentru a-l motiva pe acesta să rămână în țară. Însă statul a majorat salariile procurorilor, însă de medici și profesori nu a ținut cont”.

Publicitate

Victoria Țurcan, Centrul de Sănătate nr.1 Orhei

„Majorarea salariilor de 3% este una foarte mică și nu va ajuta în niciun caz să mențină tinerii specialiști din sistemul medical acasă. Salariul minim care ar putea motiva tinerii să rămână acasă ar fi 500 de euro”.

Autor:

Valentina Barboș, Centrul de Sănătate s. Pănășești, r-l. Strășeni

„Reforma implementată privind majorarea salariilor este una insuficientă, este prea mică majorarea. Pentru ca tinerii specialiști să dorească să rămână și să lucreze, salariul minim ar trebui să fie cel puțin 1000 de euro. Pentru noi, pensionarii, ar fi suficient și 500 de euro pentru salariul net achitat, fără reținerea impozitelor din acesta”.

Maria Stoi, Centrul de Sănătate or.Căinari, r-l. Căușeni

„Salariul mărit încă nu l-am primit, urmează. Însă din informațiile pe care le-am auzit, au spus că la tinerii specialiști majorarea se va efectua cu un procent mai mare, iar la noi, la pensionari, cu unul mai mic. Evident că pe noi asta nu ne satisface. La Centrul de sănătate Căinari suntem 4 persoane. Cred că salariul minim pentru situația economică din Moldova ar trebui să fie 7000 - 8000 de lei la țară, pentru că suntem foarte încărcați, iar tinerii nu vor să vină să lucreze acolo. Salariile sunt mici, loc de trai nu au, respectiv nu sunt motivați”.

Ana Ivancesca, Centrul de Sănătate or. Bender

„Salariul desigur este un factor important, însă mult mai mult mi-aș dori să fie perfecționată dotarea tehnică a centrelor de sănătate și a spitalelor, deoarece noi studiem metodologii noi de lucru, însă acestea nu pot fi aplicate din lipsa posibilităților tehnice. Consider că factorul dat ar fi unul mult mai atractiv pentru tinerii specialiști. Însă și salariul desigur trebuie să fie unul motivant. La noi un șofer de troleibuz primește mai mult decât un medic de familie, și asta este o problemă. Consider că un salariul minim pentru or. Bender ar trebui să fie cel puțin 3000 de lei”.

Victor, Centrul de Sănătate or. Tiraspol

„Majorarea anunțată nu va motiva tinerii specialiști să rămână acasă. În Rusia, România salariile sunt mult mai mari în sistemul medical. Ucraina a anunțat intenția de a le majora în jur de 1000$, dar aici majorările sunt foarte mizere. Salariile minime pentru a asigura un trai decent ar trebui să fie de 500-1000$. Posibil că peste 10 ani Moldova își va permite astfel de majorări”.

Autor:

Irina Necu, Centrul de Sănătate Buicani, mun. Chișinău

„Salariul care a fost stabilit de Guvern, niciodată nu va fi suficient. Este imposibil cu el să supraviețuiești, noi avem copii, avem necesități. Salariul minim pentru a menține un tânăr specialist în țară ar trebui să fie de 10 000 de lei, însă cu așa guvernare un asemenea salariu nu vom avea niciodată”.

Majorările aprobate de Guvern vor constitui circa - 292 de lei pentru un medic din cadrul unui spital republican, iar pentru un asistent medical - 229 de lei. Salariul unui medic dintr-un spital raional va fi majorat cu 257 de lei, iar cel al unui asistent medical cu 181 de lei. În acest sens Guvernul a decis că sunt necesare peste 110 milioane de lei, resurse financiare identificate în fondurile obligatorii de asistență medicală aprobate pentru anul 2018.

În ultima perioadă instituțiile medicale, îndeosebi cele din localitățile rurale simt o criză tot mai acută de tineri specialiști, acest fapt se datorează salariilor mici și lipsei condițiilor de muncă.

Pentru atragerea tinerilor specialişti în instituţiile medicale din zona rurală, Ministerul Sănătății și-a propus să ofere o indemnizaţie unică de 45 de mii de lei. Se pare însă, că propunerea nu i-a încântat pe tinerii specialiști, care preferă să se angajeze la instituții private sau să plece să lucreze peste hotare.

Autor: Andrei Cebotari, student ȘSAJ

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal