Moldova în 2100: Previziuni demografice sumbre din partea ONU și a Băncii Mondiale

Moldova în 2100: Previziuni demografice sumbre din partea ONU și a Băncii Mondiale

Mai multe țări din Estul Europei riscă să rămână depopulate la sfârșitul secolului, scrie Bloomberg citând datele Departamentului pentru Afaceri Economice și Sociale din cadrul ONU. Conform sursei citate, principalii factori care contribuie la scăderea populației sunt venituri scăzute și refuzul de a accepta imigranți.

„Potrivit Departamentului Afacerilor Economice și Sociale din cadrul ONU, țările din blocul răsăritean riscă cel mai mult să-și piardă cetățenii în următoarele decenii. Granițele „permeabile” și oportunitățile pe care le oferă Vestul i-au motivat pe oameni să plece. Totodată, valul populist care trece prin Europa nu le permite refugiaților din Africa sau din Orientul Mijlociu să ocupe locul celor plecați”, scrie Bloomberg într-un articol „Bomba cu ceas a depopulării”.

„Țările baltice sunt grav afectate de această tendință”, continuă sursa, menționând drept exemplu Letonia, care ar urma să piardă încă 22% din populația actuală în 2050 și aproape 41% în 2100.

Publicitate

„În cazul Estoniei, țara cu o populație de 1,32 milioane, ONU prognozează o scădere de 13% în anul 2050, care va ajunge la 32% în 2100. În Lituania, actuala populație de 2,87 milioane ar putea scădea cu 17% în 2050 și cu 34% în 2100”, scrie în articol.

„Cât de grave ne-ar părea aceste cifre, tendința pare a fi una și mai proastă pentru Ucraina și Moldova. ONU prognozează scăderi în populație de 36% și, respectiv, 51% în aceste țări spre sfârșitul secolului”, afirmă Bloomberg.

Aceste date par a fi confirmate și de ultimul raport al Băncii Mondiale, conform căruia ritmul depopulării în R.Moldova va fi unul mai rapid în comparație cu alte țări din Europa de Est:

...

Prognoza pentru Republica Moldova este indicată cu o linie roșie punctată.

„Vârsta medie va crește de la 38 ani în 2015 la 47 ani în 2060. Ponderea persoanelor în etate va crește mai mult de două ori și va constitui 27% din populație. Cea mai mare parte a populației va fe reprezentată de femei care au peste 60 de ani”, scriu experții Băncii Mondiale în diagnosticul de țară.

„Unii factori care contribuie la depopularea Europei de Est sunt venituri scăzute în comparție cu țările dezvoltate, creșterea insuficientă și un puternic sentiment „anti-imigranți”, conchide Bloomberg.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal