#DenimDay: Societatea civilă spune NU violenței sexuale. De ce e bine să purtăm blugii în această zi

#DenimDay: Societatea civilă spune NU violenței sexuale. De ce e bine să purtăm blugii în această zi

Centrul Internațional „La Strada” a lansat campania de sensibilizare și de promovare a toleranței zero față de violența sexuală asupra fetelor și femeilor, „Denim Day Moldova”, cu genericul „NU există scuze pentru viol”. Miercuri, 25 aprilie, sunteți invitați să veniți la serviciu purtând blugi și să le spuneți și colegilor de ce ați făcut-o.

Cum a luat naștere campania #DenimDayÎn 1992, Curtea Supremă de Justiție din Italia a anulat o condamnare pe un caz de viol. Judecătorii au considerat că, deoarece victima purta blugi strâmţi, aceasta ar fi ajutat violatorul să-i scoată, fapt care ar fi presupus consimțământul ei.

A doua zi, femeile din parlamentul italian au venit la serviciu purtând blugi, contrar protocolului vestimentar, în semn de solidaritate cu victima.

Publicitate

Ce presupune #DenimDay Moldova Campania își propune să aducă în discuție trei aspecte importante în contextul acestui subiect:

 • să combată stereotipuri și mituri care alimentează „cultura violului”, cum ar fi ideea că e mai bine să taci, să ascunzi și să uiți violul, decât să te faci de rușine.
 • să încurajeze victimele să ceară ajutor, indiferent când și cum au trăit un abuz sexual
 • să promoveze ratificarea, de către Parlamentul Republicii Moldova, a Convenției de la Istanbul.

„Simțim mai acută ca oricând nevoia de a urgenta ratificarea Convenţiei de la Istanbul. Este actul de referință, regula de aur în prevenirea şi combaterea violenţei faţă de femei şi violenţei în familie. Victimele au nevoie să fie protejate într-un mod adecvat acum. Totodată, e bine să nu uităm că schimbările profunde se fac pornind de la sine. Iar campania Denim Day Moldova vine să ne amintească tuturor niște reguli simple: să nu judecăm victimele, pentru că nu ele înfăptuiesc violul; să educăm copiilor respectul pentru propriul corp, așa îi învățăm să respecte intimitatea și personalitatea celuilalt”, susține Daniela Misail-Nichitin, directoarea programe pentru femei în centrul „La Strada”.

În Republica Moldova „cultura violului” este menținută și stimulată de o serie de stereotipuri și prejudecăți, precum arată și rezultatele sondajului „Bărbații și egalitatea de gen în Republica Moldova”: 8 din 10 abuzatori fac parte din cercul de cunoscuți al victimei; fiecare a treia persoană consideră că nu e vorba de un viol; dacă victima este „ușuratică” sau dacă are o reputație proastă; aproape că 5 din 10 bărbați și 3 din 10 femei cred că, în unele cazuri de viol, însăși femeia și-a dorit ca acest lucru să se întâmple; 6 din 10 bărbați și 4 din 10 femei cred că, dacă o femeie nu opune rezistență fizică, atunci nu este un viol.„La Strada” invită societatea civilă, reprezentanții instituțiilor de resort, ONG-urile să se alăture campaniei Denim Day Moldova.

„Miercuri, 25 aprilie, sunteți invitați să veniți la serviciu purtând blugi și să le spuneți și colegilor de ce ați făcut-o. Faceți poze cu dumneavoastră purtând această ținută și plasați-le pe profilurile personale din rețelele de socializare cu hashtagul #DenimDayMoldova. Vorbiți despre cazurile de abuz sexual, spuneți de ce credeți că se întâmplă și cum putem schimba lucrurile; încurajați persoanele, care credeți că au nevoie de sprijin și asistență de orice fel, să sune la telefonul de încredere pentru femei 0 8008 8008. E gratuit și confidențial”, comunică reprezentanții centrului.

Inițiativa Denim Day în Republica Moldova este implementată cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chișinău și sprijinul partenerilor media Agora și Ea.md.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal